Byggproblem 2 Webben
Det är bekymmersamt för Jonas Lundberg och andra jordbrukare att byggbranschen helt tycks ha stannat upp.
Tema

Skenande priser
stoppar lagerbyggen

De osäkra tiderna med häftiga prishöjningar har stoppat byggen av nya lagerutrymmen på Åland.

Jonas Lundberg i Finström Mangelbo som har färdiga ritningar har inte ens fått någon byggoffert för att kunna ansöka om investeringsstöd.

– Man måste ha ett pris för att en stödansökan ska kunna behandlas. Och när jag i vintras och våras hörde med byggföretag var det ingen som ville ge offert med tillräckligt lång framförhållning, säger Jonas.

– Det blir för riskabelt att sätta igång ett bygge när man inte vet vad det kommer att kosta, konstaterar han.

Jonas Lundberg odlar potatis, lök, spannmål och vall på totalt 170 hektar varav över 40 hektar nyodlingar. Han har också grävt flera bevattningsdammar, men nu när Åland än en gång haft en extremt torr sommar har chipspotatisen trots bevattning ”tagit mycket stryk”.

– Orklas bedömning är att potatisskörden kommer att bli flera tusen ton mindre jämfört med de åländska odlarkontrakten, säger Jonas som är ordförande för Ålands potatisodlarförening.

Han berättar att det nuvarande prisavtalet med Orkla gäller ännu i höst och att de första kontakterna har inletts för att diskutera ett nytt avtal.

Byggproblem 1 Webben
Erik och Emilia Ekström framför det tidigare lagret för hästhö som de nu vill bygga om för att kunna lagra 400 ton lök. Men inflationen och de snabba prisstegringarna på råvaror har stoppat upp byggandet också på Åland.

Stigande gödselpriser ändå största bekymret

Erik Ekström som tillsammans med frun Emilia och systern Carin Ekström driver släktgården Markusas i Jomala Ingby har planer på att bygga om ett hölager till löklager.

Men på grund av de snabbt stigande kostnaderna för byggmateriel vill inget branschföretag ge en bindande offert för längre tid än några dagar.

– Men mera än för löklagret oroar jag mig för hur man får tag på gödsel och andra insatsvaror nu när priserna stiger så våldsamt snabbt, kommenterar Erik.