Jordbruk Marknad Livet på landet

Skärgårdens skördefest utvidgas med Restaurangdagar

Skärgårdens skördefest ordnas traditionsenligt det tredje veckoslutet i september, i år alltså den 14-16 september. Skördefestens huvudevenemang äger rum på Nagu torg lördagen den 15 september, men runt om i den väståboländska skärgården finns ett stort antal andra evenemang utspridda.

Nytt för i år är Restaurangdagarna som man vill locka restauranger från samtliga kommundelar i Pargas att delta i. Under Restaurangdagarna ska de deltagande restaurangerna komponera en egen Skördefestsmeny med förrätt, huvudrätt och efterrätt. Till ett pris på 20 euro får läckergommarna sedan välja två av dessa rätter.

Under Skördefesten delas det också ut Restaurangpass som man får stämplat när man äter på någon av de deltagande restaurangerna. Med tre samlade stämplar kan man delta i en utlottning där man redan i detta skede har en rad fina priser (bl.a. en uppsättning Kalevalasmycken, ett presentkort med Aspö Charters kryssning och inkvartering, ett presentkort med Lvngroom Oy:s porträttfotografering).

Restaurangdagarna pågår från fredag till söndag under Skördefestsveckoslutet.

Utöver Restaurangdagarna och Skördemarknaden bjuder Skärgårdens skördefest också på en FM-tävling i fiskrökning, den andra genom tiderna, på Nagu torg lördagen den 15 september kl.14. I fjol kammade Calle Nyholm från Rosala i Kimitoön hem vinsten i den jämna tävlingen.

Öppna gårdar står i tur på Skördefestens söndag. Alla deltagande öppna gårdar ritas in på en gemensam karta som besökarna kan ha till hjälp när de åker runt mellan de öppna gårdarna i skärgården. Gårdarna bjuder på program i lantlig stämning och säljer sina egna produkter.

Den 15 september arrangeras också en landsomfattande Köp av bonden-dag och, om de vill, kan gårdarna därmed ordna ett tvådagars evenemang.

Skördefesten består av fyra separata program:

- Skördemarknaden på Nagu torg lördagen den 15 september kl.10-15

- Öppna gårdar i Pargas stads område söndagen den 16 september kl. 10-16

- FM-tävlingen i fiskrökning på Nagu torg lördagen kl.14

- Restaurangdagarna den 14-16 september enligt de deltagande restaurangernas egna öppettider

Mer information hittas på www.skordefest.fi.