Ålands Grönskar som är den åländska Skördefestens vårliga pendang genomförs under helgen 27-28 maj. En av årets nyheter är att nio av Ålands Trädgårdshalls odlare ordnar guidade rundturer på sina gårdar.
– Det blev snabbt väldigt populärt. Vi satte upp evenemangen på vår hemsida förra veckan och flera rundturer är redan fullbokade, berättade Skördefestens Vänners verksamhetsledare Ida Segerström-Wester när programmet i början på veckan presenterades för pressen.
Totalt erbjuds 36 olika utflyktsmål och så kallade Plåpp Åpp-aktiviteter där besökarna kan få klappa djur eller med sina egna händer gräva i jorden på Trädgårdsföreningen Mullvadens kolonilotter på Espholm strax söder om Mariehamn.
Vanligtvis brukar Åland Grönskar ha mellan tre och fyra tusen besökare.
– Men ju färre besökare desto fler ställen besöker de. Trängseln blir mindre och gårdsfolket får mera tid att ta hand om sina gäster som då trivs ännu bättre, förklarar Segerström-Wester.
Hon berättar också att evenemangets öppettider i år har tidigarelagts eftersom det visat sig att kvällstimmar en helg inte är så lockande.
Ådvandring bland häckande ejdrar
Ett av den gröna vårfestens syften är att lära stadsbor mera om livet på landet samt ge både barn och vuxna möjlighet att möta och även klappa djur.
Därför kan man exempelvis uppleva en traktorsafari med Nygårds skogsgrisar i Sund, åka viltsafari i Eckerö eller rent av göra en vandringssafari bland häckande ådor på Stora Båtskär söder om Mariehamn.
Den 1,4 km långa Ådvandringen ordnas av föreningen Ådans vänner, som bildats för att gynna ejdern och andra sjöfågelstammar på Åland. Särskilt ejdern är nu starkt utrotningshotad på grund av de många havsörnarna på Åland.
På det viktiga fågelskyddsreservatet Lågskär söder om Åland kläcktes i fjol ett par tusen ådungar, men i praktiken alla blev uppätna av örnar, likt den berömda lilla anden som ”till himlen for” i Taubes Havsörnsvalsen.
I ett försök att försöka rädda ejderstammen har landskapsregeringen därför i år beviljat lov att skjuta fem örnar just på Lågskär.
Havsörnen är fortfarande skyddad av EU-direktiv trots att den åländska örnstammen i motsats till ejdrarna numera är mycket livskraftig. Enbart på Åland brukar det varje år födas omkring 100 örnungar som blir flygfärdiga.
Sparrisrundan stort dragplåster
Till de rundvandringar bland ÅTH-odlare som snabbt blev fullbokade hör Virpi och Tage Karlssons Sparrisrunda i Jomala Gottby.
De producerar 25 procent av all inhemsk sparris fast det har sina utmaningar att odla sparris på våra breddgrader. Men ljusa vårnätter och krispig vårluft gör enligt Skördefestens vänner den åländska sparrisen extra god.
Redan i början av den här veckan var det också fullbokat på Oscar Sandéns frukt- och bärvandring på Åttböle gård i Finström, hos växthusodlarna Mikael Lundell på Vårdö Simskäla och Pontus Grunér i Vårdö Vargata.
Lundell värmer sina växthus till största delen med havsvatten, medan Grunér odlar grönsaker både på friland och i växthus. Det handlar om allt från olika sorters lökar och kål till nypotatis och dill samt isbergssallad och sockermajs.
För dem som vill bekanta sig närmare med fruktodling kan det ännu finnas lediga platser hos Snäckö Frukt i Geta samt Daniels Frukt, Änglagård och Öfvergårds i Finström. Lediga platser kan också finnas hos Bo-Erik Sandell som på Östergårds i Finström Pålsböle odlar bland annat selleri, broccoli, grönkål och olika salladssorter.
Rundturerna tar 45-90 minuter. Återstående lediga platser till ”ÅTH guidande gårdar” kan bokas via hemsidan www.alandgronskar.ax.
Mullvadsarbete för nya odlare
Och för dem som själva vill gräva i myllan med förhoppningen att kunna förvandla kritvita händer till gröna fingrar finns alltså Trädgårdsföreningen Mullvadens kolonilotter ett par kilometer söder om Mariehamns centrum.
Föreningen har nu 95 odlare och dessutom ett 40-tal lediga lotter att hyra ut. Ordföranden Susanne Granholm räknar med att de flesta odlar ekologiskt, men säger att det inte heller är förbjudet att använda mineralgödsel.
– Påtande i jorden är den bästa terapin för den som exempelvis gått i väggen, säger Susanne som dagligen åker ut till sin kolonilott.
– Ibland till och med fler gånger om dan, tillfogar hon.