Jordbruk Tema

Särskilt viktigt
att komma ihåg för 2021!

Force majeure

Kom ihåg att alltid göra anmälan om force majeure eller exceptionell omständighet till den behöriga myndigheten också utanför ansökningstiden. Anmälan ska göras inom 15 arbetsdagar då det är möjligt att göra anmälan.

Råd2020 jordbruksrådgivning för 2021

- Systemet för jordbruksrådgivning, Råd2020, erbjuder gårdarna förmånliga rådgivningstjänster inom flera olika ämnesområden. Du kan anlita rådgivning för sammanlagt 15.000 euro åren 2015-2022.

- Djurgårdarna kan nu använda sig av Råd2020-rådgivning för att göra upp en välbefinnandeplan för produktionsdjur.

Jordbruksmark, bas- och jordbruksskiften

- I kapitlet har lagts till definitioner av arealerna på jordbruksmark.

- Observera de uppdaterade anvisningarna om anmälan areal som tillfälligt inte odlas.

Ersättningsberättigande basskifte

- Högst 5 hektar basskiften per gård kan godkännas som ersättningsberättigande på basis av ägoreglering.

Nytt kapitel i Ansökningsguiden: Åtgärder som ska vidtas på jordbruksmark

- Det nya kapitlet innehåller en sammanställning av tvärvillkorens och de olika stödens krav på åtgärder som ska vidtas på jordbruksmark. Till exempel varierar för anläggande av växtlighet, växtskydd och avslutande av växtligheten enligt stödtyp och valda åtgärder. I kapitlet ingår också information om användningen av jordbruksmark för annat än jordbruksverksamhet.

Nytt kapitel i Ansökningsguiden: Anmälan om växter

- Det nya kapitlet innehåller en sammanställning och komplettering av uppgifterna om växtkoder, odling av hampa och TOS-avgifter.

Grundstöd

- När du förnyar arrendeavtal och överföringar av stödrättigheter ska du beakta att stödvillkoren kan ändras i samband med reformen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) under de närmaste åren. CAP-reformen kan leda till att systemet med stödrättigheter slopas och att ett nytt grundinkomststöd som motsvarar det nuvarande grundstödet framöver beviljas på något annat sätt än på basis av stödrättigheter. Den nya CAP-perioden börjar tidigast 2023.

Miljöersättning

- Alla miljöförbindelser löper ut.

- Du kan förlänga din förbindelse som löper ut 2021 med ett år, men du kan inte ansöka om ny förbindelse.

- Du kan överföra eller dela förbindelsen på blankett 160. Lämna in blanketten i god tid före huvudstödansökan och hör för dig hos landsbygdsförvaltningen innan huvudstödansökan lämnas in, för att säkerställa att kommunen har gjort överföringen.

- När du förlänger förbindelsen kan du frånträda skiftesspecifika åtgärder om du så vill. Du kan ändå inte avstå från att genomföra till exempel bara ett skyddszonsskifte, om du inte frånträder hela åtgärden miljövårdsvallar på blankett 479. Annars återkrävs ersättningen för skiftets areal ända från förbindelsens början (2015).

- Till miljöförbindelsen fogas 2021 på administrationens försorg automatiskt också alla ersättningsberättigande arealer som 2020 fanns med på stödansökan för en sökande med miljöförbindelse, men som inte fanns med i miljöförbindelsen 2020. I uppgifterna om basskiftet kan du meddela om du inte vill ha med skiftet i förbindelsen.

- För åtgärderna placering av flytgödsel i åker samt återanvändning av näringsämnen och organiskt material kan betalas ersättning för högst 80 procent av förbindelsearealen.

- När det gäller åtgärden återanvändning av näringsämnen och organiskt material får en gård inte samtidigt både överlåta och ta emot organiskt material, bortsett från sådant organiskt material som har cirkulerat via en biogasanläggning.

• Beakta i fråga om miljöförbindelsen minimikrav från och med 2021:

- Från ingången av 2011 ska växtskyddssprutan testas med tre års mellanrum.

- Om sprutan har testats 1.1.2021 måste den testas nästa gång senast 1.1.2024. Fram till utgången av 2020 var villkoret testning med 5 års mellanrum.

- I Vipu finns en ny flik Undgå påföljder i delen Sök stöd. Det har observerats ett ökat antal brister i i akttagandet av villkoren för miljöersättning. Repetera villkoren och granska din egen situation.

- Du kan studera frågor och svar om fortsättningsåret på Livsmedelsverkets webbplats: Miljöförbindelse och miljöavtal samt ekoförbindelse 2021.

Miljöersättning: Miljöavtal 

Fortsättningsåret i avtalen 2021:

- Ansök i Viputjänsten eller med pappersblankett 101 B om att ett miljöavtal som löper ut 30.4.2021 ska förlängas med ett år. I år löper avtalen som började 2015 och 2016 ut. Om du inte ansöker om andra stöd i huvudstödansökan, ansöker du om fortsättningsåret till ett avtal om uppfödning av lantraser med pappersblankett 218M.

- Om du ansöker om ett fortsättningsår till avtal om upprätthållande av ursprungsväxter som började 2015 eller 2016, ska du lämna in pappersblankett 101B till NTM-centralen.

- När du ansöker om ett fortsättningsår i samband med huvudstödansökan, åtar du dig att följa avtalsvillkoren för det/de miljöavtal du kryssat för ända fram till den förlängda avtalstidens utgång samt att i fråga om arealbaserade avtal genomföra de i skötselplanen specificerade åtgärder som ska genomföras årligen och eventuellt med bestämda intervall. Under den förlängda tiden för ett avtal om uppfödning av lantraser behöver du inte följa villkoret om fortplantning av rasen, om villkoret har uppfyllts senast 30.4.2021.

- Vid ansökan om fortsättningsår intygar du också att arrendeavtalen för sådana arrendeskiften som eventuellt ingår i avtalen är i kraft fram till den förlängda avtalsperiodens utgång. Området som ingår i avtalet måste vara i din besittning under hela avtalsperioden.

- OBS! Om ett avtal som löper ut 30.4.2021 ska överföras till dig från en annan gård, ska du meddela NTM-centralen om överföringen av avtalet i god tid innan huvudstödansökan slutar, så att du kan ansöka om fortsättningsår och utbetalning för det överförda avtalet i samband med huvudstödansökan senast 15.6.2021.

Nya avtal som får sökas senast 15.6.2021

- Skötsel av våtmark. Du kan ansöka om det här avtalet med blankett 262, om du för arealen i fråga inte har ett motsvarande avtal som är i kraft eller som löper ut 30.4.2021.

- Skötsel av jordbruksnaturens mångfald och av landskapet. Du kan ansöka om det här avtalet med blankett 253, om du för arealen i fråga inte har ett motsvarande avtal som är i kraft eller löper ut 30.4.2021.

- Femårigt avtal om upprätthållande av ursprungsväxter. Du kan ansöka om det här avtalet med blankett 214, om du inte ansöker av fortsättningsår för ditt avtal om ursprungsväxter för tiden 1.5.2021-30.4.2022.

Ersättning för icke-produktiva investeringar

- Du kan ansöka om ersättning för icke-produktiva investeringar för anläggande av våtmark.

- Ansök om ersättning för icke-produktiva investeringar hos NTM-centralen i e-tjänsten Hyrrä eller med blankett 195. Ansökningstiden och anvisningarna preciseras senare på Livsmedelsverkets webbplats på adressen livsmedelsverket.fi > Odlare > Stöd och finansiering > Icke-produktiva investeringar.

Kompensationsersättning

- Djurantalen för husdjursförhöjningen för tiden 1.1-31.12.2021.

- Lämna in anmälan om djurantal för husdjursförhöjning senast 2.2.2022.

Ekologisk produktion

- Förbindelserna som ingicks 2015 och 2016 löper ut. Du kan ansöka om ettårig förlängning i samband med huvudstödansökan.

- Om du har ingått förbindelse om ekologisk husdjursproduktion 2016 ska du ge in ett kvitto på försäljning av husdjur eller husdjursprodukter till NTM-centralen senast 15.6.

- Du kan ansöka om ny ekoförbindelse genom att ge in blankett 215 till NTM-centralen senast 15.6.

- Du kan ansöka om att foga tilläggsarealer till en förbindelse som är i kraft eller som ska förlängas genom att ge in blankett 215 till NTM-centralen senast 15.6.

- Kravet på avsalugrödor gäller också en del husdjursgårdar 2021.

- Om du använder en blandning av proteingrödor och andra växter som avsalugröda, ska du i tilläggsuppgifterna om jordbruksskiftet uppge vilken proteingröda som ingår i blandningen.

- Om du odlar blålupin som avsalugröda, ska du uppge blålupin i tilläggsuppgifterna om jordbruksskiftet.