Mjolkpriser2
Det är för tidigt att avgöra hur Valios nya system med gårdsvis kontraktsproduktion slår ut. Men risken finns att investeringarna nu stannar upp för en tid framöver. Det var väntat att något skulle ske, men tidpunkten är fel, säger Niclas Sjöskog, mjölkproducent i Pedersöre.
Jordbruk Marknad

”Risk att investeringarna
inom mjölksektorn stannar upp”

En ändring från Valio var väntad. Men inte välkommen ur producenternas synvinkel. Risken finns att investeringarna slutar helt nu en tid framöver, säger mjölkproducent Niclas Sjöskog om Valios nya system med gårdsvis kontraktsproduktion.

Förra veckan meddelade Valio att bolagets andelslag kommer att gå in för ett nytt produktionsavtal från och med nästa år. Något som kom som en negativ överraskning eftersom systemet med gårdsvisa avtalsmängder troligen bidrar till en prissänkning.

– Det känns naturligtvis inte bra som mjölkproducent med ett system som kan medföra en prissänkning i praktiken. Jag har investerat de sista åren och renoverat ladugården, bytt bås och inredning, ventilation och förnyat mjölkningsroboten. Det har jag gjort för att öka min produktion och i samma situationen är många andra, säger Niclas Sjöskog, mjölkproducent i Pedersöre och viceordförande för ÖSP.

Han har i likhet med alla andra mjölkproducenter försökt tolka den information som Valio skickade ut i fredags. Utifrån den informationen kommer Valio att införa ett produktionsavtal för varje gård utgående från den gårdens mjölkproduktion.

Ett A-pris kommer utbetalas med upp till kanske 95 procent – i nuläget oklart vilken nivå – av produktionen och för den resterande mängden ett B- och för den sista ett C-pris.

– Om min gård har en avtalsmängd på cirka 650.000 liter mjölk så får jag alltså ett högre pris för 95 procent av den produktionen. Allt produktion efter det ger, som jag förstår det, ett lägre pris och det kommer troligen ge ett sämre pris, säger han.

Han poängterar att inga avtal gjorts och att hur stor del av produktionen som får A-priset är öppet.

– Vi vet inte det ännu utan det är bara än så länge ett förslag.

Investeringarna påverkas

Som referens för produktionsavtalet kommer gårdarnas produktion för 2017, 2018 eller 2019 att gälla. Gårdar som nu gjort investeringar och har alla nödvändiga tillstånd och finansieringen klar kommer få 10.000 liter till per båsplats i produktionsrätter.

– Men gårdar som nu har planerat att investera kommer inte att kunna ta del av det. Så det är en stor smäll för många. Och jag tror också det här kommer leda till ett tvärstopp för alla investeringar inom mjölkproduktionen inom en överskådlig framtid, säger han.

Därför är det enligt honom viktigt att kontraktsmängder som blir fria när någon slutar går att överföras.

– Det måste finnas utrymme för investeringar och ett intresse för att utveckla näringen. Hur Valio har tänkt här vet jag inte. Den kritiska punkten i systemet är hur de produktionsrätter som blir lediga fördelas. Nyinvesteringar måste vara möjliga också framöver för att näringen inte ska stagnera.

Sjöskog har bekantat sig med kontraktsproduktion vid ett mejeri i Frankrike. Mejeriet tillverkar huvudsakligen specialostar som är skyddad och som endast får tillverkas i den regionen.

– Mejeriet ville hålla produktionen på en viss nivå för att det inte ska bli överproduktion av ostarna. Det var en orsak till kontraktsproduktionen. Samtidigt hade mjölkproducenterna ett mjölkpris på 56 cent per liter. Jag hoppas Valio har bekantat sig med dylika upplägg så att fällor och misstag undviks.

Hans förhoppning är kontraktsproduktionen ska leda till att Valio kan betala ut ett A-pris som är högre än nuvarande mjölkpris. Den gissningen gör han om systemet kan bidra till att minska produktionen nationellt med 5-10 procent.

– Får vi bort av delen som nu produceras till mjölkpulver så borde Valio åtminstone kunna trygga mjölkpriset och kanske till och med kunna betala ut ett högre pris. Men jag vet naturligtvis inte hur det kommer att slå ut.

Mjolkpriser4
Niclas Sjöskog misstänker att intresset för att föda upp tjurkalvar kan bli ett alternativ för en del mjölkproducenter.

Minskar troligen antalet mjölkkor

Hur kommer du att göra nu på din gård?

– Det jag har hunnit tänka fram sedan beskedet kom är att jag inte kan gå in för att minska medelproduktionen. I stället blir det troligen att minska antalet mjölkkor för det är det enda ekonomiskt vettiga.

Sjöskog misstänker också att intresset för att föda upp tjurkalvar kan bli ett alternativ för en del mjölkproducenter.

– En effekt av det här kan vara att en del mjölkproducenter går in för integrerad produktion. I stället för att sälja tjurkalvarna föder man upp dem själv och på så sätt ha två ben att stå på. Det var normen tidigare. Men det är bara spekulationer från min sida.

Att något skulle ske var ändå väntat, enligt Sjöskog. Det han syftar på är att Valio sedan Ryssland stängde gränserna 2014 haft ekonomiska utmaningar.

– Som jag ser det har en för stor del av mjölken som vi producerar för Valio blivit mjölkpulver som exporteras billigt. Det är ingen bra business och därför är Valio tvunget att vidta åtgärder för att få ner produktionen. Det känns inte bra, men Valio måste fatta någon form av beslut nu. Tidpunkten kunde också ha varit en annan och vi vet inte heller vad som händer efter coronapandemin. I dag har vi fler frågor än svar, säger han.


Läs också: Valio går in för kontraktsproduktion av mjölk