Rag 1 A
I år odlas höstråg på 16.734 hektar. Rågskörden väntas bli bara ungefär hälften så stor som fjolårets. På bilden hybridsorten Caspian.
Jordbruk Marknad

Reetta fortsatt populäraste höstrågen

Reetta är den överlägset mest odlades rågsorten år 2018.

Av den totala rågarealen på 16.734 hektar odlades Reetta på 37 procent. Bland övriga populära sorter ses KWS Livado på nitton procent, Dankowskie Agat och SU Performer på sju procent var av arealen.

Hybridsorternas sammanlagda andel uppgick till fyrtio procent av arealen.

Höstrågsorter på officiella sortlistan

Riihi (Boreal 1999) har den kortaste växttiden och den bästa vinterhärdigheten av våra sorter.  Riihi är den längsta av nu jämförda sorter och bildar lättast liggsäd. Dess kärna är liten och dess proteinhalt högst av alla rågsorter.
Reetta (Boreal 2009) är en rätt avkastningsrik sort på alla odlingsområden. Kärnan är liten. Dess vinterhärdighet är god och växttid kort. Andelen liggsäd är den lägsta och strået det kortaste av våra inhemska sorter.
Dankowskie Agat (Danko, Polen 2015) är en traditionell populationssort vars vinterhärdighet i odlingsförsöken varit rätt god. Avkastningen når nästan upp till samma nivå som försökens hybridsorter. Dess falltal är det allra bästa av populationssorterna. Sorten har också en god motståndskraft mot mjöldagg och brunrost, men den är mer känslig för bladfläcksjukdomar än de andra sorterna i försöken. Sorten representeras i Finland av S.G. Nieminen.
SU Allawi (HYBRO Saatzucht) har haft den högsta avkastningen av hybridsorterna på odlingszon I. Kärnan är stor och hektolitervikten hög. Sorten representeras av  Lantmännen Agro.
KWS Magnifico har varit en avkastningsrik hybridsort i synnerhet på odlingszon III, tack vare en ganska god härdighet mot snömögel och god vinterhärdighet. Sorten har ett högt falltal. Representeras av Boreal.
SU Performer (HYBRO Saatzucht, Tyskland 2017) representeras av Lantmännen Agro. Den är en mycket avkastningsrik hybridsort som är en dag tidigare än Evolo. Den är lika vinterhärdig som Evolo och Reetta. Falltalet är högt. Känsligheten för bladfläcksjukdomar är mindre än Evolos och resistensen mot snömögel är lika god eller bättre. Ingen speciell känslighet för mjöldagg eller brunrost har förekommit.
Elvi (Jögeva, Estland 2001) är en medeltidig sort med lågt falltal. Sorten representeras i Finland av Boreal.
Walet (Danko, Polen 2003) är en stråstyv sort som lämpar sig för odling i södra Finland. Dess hektolitervikt är hög. Representeras i Finland av S.G. Nieminen.
Helltop (Diekmann, Tyskland 2012) är en hybridsort med styvt strå och hög hektolitervikt. Helltop representeras i Finland av Monsanto Crop Sciences.
Kapitän (Diekmann, Tyskland 2013) är en kortvuxen sort med god stråstyrka. Hektolitervikten är den högsta av alla rågsorter. Kärnans proteinhalt är högre än hybridrågsorternas i gemen, men lägre än populationssorternas. Sorten representeras av Monsanto Crop Sciences. Marknadsföringen upphör år 2018.
Caspian (Lantmännen, Sverige 2013) är en hybridsort med mycket hög avkastning. Strået är kort. Den säljs som en ren hybridsort, utan inslag av populationssort som kräver pollinering. Representeras i Finland av Lantmännen Agro.
Evolo (KWS, Tyskland 2009) är en hybridsort med mycket hög avkastning på alla odlingsområden. Den är en sen sort men dess falltal är högt och stabilt. Den representeras i Finland av Boreal.
Amilo (Rolimpex, Polen 1995) kännetecknas av en hög risk för utvintring men dess falltalsegenskaper är goda. Sorten representeras i Finland av S.G.Nieminen.
Picasso (KWS, Tyskland 2002) är en rikt avkastande hybridsort med god vinterhärdighet, även om snömögelskador kan förekomma. Den är en kort och stråstyv sort med högt och stabilt falltal. Den representeras i Finland av Boreal.
Brasetto (KWS 2013) är en hybridsort med stor kärna och mycket hög avkastning. Pollenproduktionen är en egenskap som förbättrats. En god pollinering och en förhöjd skörd minskar risken för mjöldryga. Sorten har ett kort och styvt strå och en god vinterhärdighet. Den representeras i Finland av Boreal.
KWS Bintto (KWS, Tyskland 2018) är en kortvuxen hybridsort och har i försöken varit den bäst avkastande på odlingszon I. Sorten representeras av Boreal.
KWS Livado är en hybridsort som i försöken haft en mycket hög avkastning. Utvintringsskadorna är små. Den representeras i Finland av Boreal.
Rag Tabell
De officiella sortförsöken med höstråg åren 2010-2017. Sorterna anges i tidighetsordning. Mätarsort i försöken är Dankowskie Agat.