20210719 110652
Granbarkborrar har borrat sig in i ett enskilt vindfälle. Sågspånshögarna vittnar om att de har borrat sig in i stammen och för tillfället förökar sig under barken. FOTO: Markus Melin/Naturresursinstitutet
Skogsbruk

Antalet granbarkborrar ökade
betydligt i början av sommaren

Efter början av sommaren ökade antalet granbarkborrar på många övervakningsplatser i södra och mellersta Finland. Baserat på den observation som gjordes utifrån temperatursumman kläcktes den första generationen i mitten av juli och delvis dessförinnan, uppger Naturresursinstitutet.

Utifrån denna sommar verkar det som om de skärpta bestämmelser om borttransport av granvirke med bark som infördes i lagen om bekämpning av skogsskador i början av året var nödvändiga.

I år var en stor del av marken fortfarande i maj snötäckt, och därför började granbarkborrens svärmning i dessa regioner senare än vanligt. Till följd av den varma junimånaden förändrades dock läget, och ett stort antal granbarkborrar har samlats i de fällor som används vid Naturresursinstitutets feromonobservation.

– Hittills har de största fångsterna av hävd kommit från södra Finland. Den så kallade riskgränsen (15.000 granbarkborrar per grupp fällor) har dock redan överskridits även i norra delar av mellersta Finland, i höjd med Etseri–Äänekoski. I det här skedet av sommaren är detta nytt jämfört med resultaten vid de tidigare uppföljningarna, säger Tiina Ylioja, forskare som samordnar uppföljningen av granbarkborre vid Naturresursinstitutet.

Varma sommaren 2021 gav större population

Granbarkborren gynnades av den varma sommaren 2021. Då övervintrade en stor population av granbarkborre i landet, vilket nu syns i större fångster även i de nordligare delarna av landet.

Det är i övrigt känt att granbarkborren gynnas av det allt varmare klimatet i Finland. Med tanke på detta skärptes lagen om bekämpning av skogsskador den 1 januari 2022 när det gäller borttransport av granvirke med bark från skogen.

– De tidsfrister som i lagen om bekämpning av skogsskador fastställdes för borttransport av granvirke med bark skulle i regel ha varit otillräckliga i mellersta och östra Finland, om de inte hade tidigarelagts genom lagändring. Den gamla tidsfristen i regionen var den 24 juli. I år uppgick temperatursummorna till exempel i Joensuu då till 760-770, jämfört med att 700 är en tillräcklig summa för att den första generationen av granbarkborre ska bli fullvuxen, säger Markus Melin, forskningschef på Naturresursinstitutet.

Feromonobservation fördel för forskning

Naturresursinstitutet har bedrivit feromonobservation sedan 2012. Nu är det insamlade materialet så omfattande att det är möjligt att behandla vissa intressanta forskningsfrågor.

– Trots att feromonobservationen på sätt och vis är grov, ger den oss mycket information om hur de lokala skogs- och landskapsstrukturerna och väderförhållandena har påverkat populationerna av granbarkborre i olika delar av Finland. Bland annat dessa forskningsfrågor kan vi nu ta itu med utifrån vårt uppföljningsmaterial, säger Melin och Ylioja.

Naturresursinstitutet bedriver feromonobservation i samarbete med Finlands skogscentral. Dessutom deltar lokala skogsvårdsföreningar och andra aktörer inom skogsbranschen i arbetet med att tömma fällor och söka lämpliga fångsställen. Detta samarbete är därför en förutsättning för en effektiv uppföljning.

Uppföljningen pågår minst till slutet av augusti, eventuellt längre fram till hösten på vissa objekt, beroende på väderförhållandena i höst. Naturresursinstitutet informerar om resultaten av hela uppföljningen när de slutliga fångstmängderna har räknats.