Jordbruk Marknad

PTT:s senaste prognos
en dyster läsning för jordbruket

Jordbrukets företagarinkomst minskar dramatiskt i år och maten blir märkbart dyrare nästa år. Av produktionsinsatserna är det i synnerhet handelsgödsel som stiger i pris. Svinproducenterna har det speciellt kämpigt.

Matens pris kommer att stiga märkbart nästa år förutspår Pellervos ekonomiska forskningsinstitut (PTT). Priserna förutspås stiga med 1,8 procent, vilket är mera än konsumentprisernas generella ökning.

– Under 2021 stiger matens pris i Finland enbart måttligt, med 0,3 procent, men under slutet av året kommer ökningen att bli allt snabbare, säger PTT:s forskningsdirektör Sari Forsman-Hugg vid PTT:s presskonferens.

Enligt PTT beror höjningen av matens pris på de ökande produktionskostnaderna. Samtidigt ökar konsumenternas köpkraft tack vare löneförhöjningar, vilket gör det möjligt att flytta en del av kostnaderna till konsumentpriserna.

Årets dåliga skörd kombinerat med kostnadsökningen äter rejält på jordbrukets lönsamhet. I synnerhet handelsgödselns, fodrets och byggandets priser har stigit.

– Jordbrukets företagarinkomst faller dramatiskt i år, till och med en femtedel och nästan år kommer den sannolikt att sjunka med åtta procent, säger Forsman-Hugg.

All spannmål, speciellt korn, har lidit av den torra våren och framför allt sommaren. På husdjursgårdar kan det bli brist på foderspannmål och till exempel vetet kommer knappast att räcka till för export framkom det vid PTT:s presskonferens på tisdagen.

– Den dåliga skörden höjer fodrets pris och samtidigt på husdjursgårdarnas kostnader. Priset på råvarorna till handelsgödsel har till och med fördubblats, säger PTT:s äldre lantbruksekonom Päivi Kujala.

Särskilt svinproducenter är i en svår sits. Produktionen av svinkött har ökat de senaste åren när exporten till Kina vuxit.

– Glappet mellan produktionen och den egna konsumtionen i hemlandet växer, men man hinner ändå inte anpassa produktionen tillräckligt fort. Hela EU har dessutom överproduktion just nu, säger PTT:s lantbruksekonom Juuso Aalto-Setälä.