Jordbruk Landsbygdsnäringar Marknad

Projekt vid Yrkeshögskolan Novia ska hitta det unika i nyländsk mat

Yrkeshögskolan Novias fokusområde ”bioekonomi” har inlett ett nytt utvecklingsprojekt med fokus på mat: Matregion Nyland. Syftet är att ta fram det unika i nyländska livsmedel.

– Jag vill medverka till att lyfta kvaliteten på produkterna och antalet mathantverkare som skapar produkter, säger Samuel Pettersson, projektledare.

Mat har länge varit ett intresse för Pettersson. Med sina surdegsbagerier i Kumla i Sverige har han redan vunnit flera priser vid FM i Mathantverk i Ekenäs.

– Med bagerierna har jag gjort en mikroresa i att profilera närodlat mjöl. Vi använder tre helt unika gamla spannmålssorter i mjölet för våra bröd, säger han.

Unikitet är ett intressant begrepp, tycker han. Det syftar både på jordens unika egenskaper och på vilka produkter som blir unika i konsumentens medvetande.

– I Nyland finns bland annat unika äppelsorter och mufflonfår som finns på väldigt få andra ställen.

Nyland är en stor region att branda, men betydligt mindre än Skåne där man gjort samma sak mycket framgångsrikt, påpekar Pettersson. Cirkulär ekonomi är också en viktig faktor i sammanhanget, att understöda lokala odlare och förädlare.

Projektet ska pågå i tre år med Yrkeshögskolan Novias campus i Raseborg som bas. Matregion Nyland ska även bygga upp en strategi för framtiden, så att det finns någon som tar över när projektet tar slut.