Jordbruk SLC

Problem med frakt
för åländska rågen

En försenad fartygsleverans av konstgödsel vållade förra veckan problem med Ab Lantbruks mottagning av spannmål till torken i Färjsundet, därifrån den åländska spannmålen skeppas till fastlandet.

Skutan som fraktade gödsel skulle ta råg på resan tillbaka, men eftersom transporten blev försenad kunde torken tillfälligt inte ta emot spannmål till torken.

– Jag har en kollega som fortfarande har mycket råg som han inte kunnat leverera, säger Sixten ”Sigge” Mattsson som är ordförande för Ålands Producentförbunds spannmålsutskott.

Det var hans tork inklusive två spannmålssilon som brann tidigare i somras, men han har ändå fått sin spannmål levererad.

Ab Lantbruks vd Nina Nyman-Johansson kallar problemet med rågtransporten för en gammal nyhet.

– I början av förra veckan blev det problem men nu har skutan varit här och seglat iväg med sin råglast, säger Nyman-Johansson.

Sårbart system

ÅPF:s vd Henry Lindström ser däremot den försenade spannmålsleveransen som ett bevis för hur ”sårbart systemet är”.

Ett försenat fartyg medför stopp i spannmålsmottagningen.

– Alla gårdar har ju inte egna lagringsutrymmen för spannmålen, säger Lindström och påpekar att han inte vet hur stort problemet med spannmålsleveranserna har varit.

– För dem som inte har lagringsmöjligheter hemma på gården ställde den försenade konstgödselfrakten till bekymmer, instämmer Sigge Mattsson.