Dsc05399
Många prisade ålänningar i årets Mathantverks-FM i Mariehamn och ändå var inte alla på plats. I vänstra raden framifrån Utgårds Agneta och Tore Wilhelms samt Öfvergårds Anna och Jan Alm. Till höger Ann Sundberg från Marskogens Lamm samt bageriet Solkulla Gårds Maria och Thomas Teir.
Jordbruk Landsbygdsnäringar

Prisregn över
finländskt mathantverk

Medaljerna duggade tätt för Åland och Åboland när finländska mästerskapen i mathantverk förra veckoslutet avgjordes i Mariehamn. Och det spillde också över till andra svenskspråkiga regioner. Exempelvis Titti Edfelt från i Pargas ville framhålla att hon kommer från Purmo i norra svenska Österbotten. Och hembageriet Solkulla Gård i Finström som kammade hem två guldmedaljer drivs av det från Närpes utflyttade paret Maria och Thomas Teir.

Men Thomas och de andra karlarna från de prisvinnande åländska företagen höll sig diskret i bakgrunden vid prisutdelningen. Det var fruarna som fick träda fram och ta emot folkets jubel och applåder.

Inte ens Thomas Teir visade upp sig fast det enligt frun är han som både skapat och bakat den vinnande Kvarnstensbrödet!

Och Mattas gårdsmejeri som fick guld för sin blåmögelost samt Grannas äppelodling som prisades för sin nya röda äppelmust var inte ens på plats i Ålands hotell- och restaurangskolas auditorium.

Sötare majrovor från Lappland

Sammanlagt hade 75 tävlingsbidrag från 42 företag lämnats in och de sex jurygrupperna hade ett mastigt jobb att smaka sig fram till de totalt 26 vinnarna varav tolv belönades med guld.

Den största kategorin bageriprodukter var indelad i sex klasser. Enligt Eija Lamsijärvi som är ordförande för Mathantverk i Finland är det intressant med mångfalden av bröd, som en följd av olika tillverkningsmetoder runt om i landet samt varierande kombinationer av sädesslag, bär och frukt.

Dsc05402
Glada åbolänningar efter mathantverkets prisutdelning. Från vänster Titti Edfelt från Hvitbo Torp i Pargas, Sabina Ekholm från Närboden i Kimito, Saija Toivonen från Mynämäki utanför Åbo och Magdalena Ek från Hvits gård i Nagu.

I klassen Innovativt mathantverk gick guldet till till Nordic for you i Mellersta Finland för deras Lunch2Go-produkter, som tagits fram på ett hållbart sätt ända från råvaror till förpackning och transporter.

I samma klass gick bronset till Lappland och produkten Lapplands Kaskinaurismajoneesi, som är en majonnäs smaksatt med majrova. Den är enligt Lamsijärvi ”en gammal kulturväxt som man nästan har glömt bort”.

– I norr bli rovorna sötare och saftigare tack vare de ljusa nätterna och det kallare klimatet, förklarade Lamsijärvi.

Fruktprodukter av internationell klass

Generellt bedömdes tävlingsprodukterna hålla en hög nivå och vinnarna inom kategorin bär-, frukt- och grönsaker höll så bra klass att de enligt juryns ordförande Lena Flaten även skulle ha stått på prispallen under SM i Mathantverk i Sverige.

Tävlingsledaren Åsa Kronhed-Sogn från Högskolan på Åland var imponerad över jurygruppernas arbete och engagemang.

– Och framför allt är jag stolt över våra åländska mathantverkare. De är fantastiska som levererar på så hög nivå att de kammade hem fem guld. Det här stärker Åland som gastronomisk ö, betonade hon.

Nästa FM i Mathantverk arrangeras den 21-23 september 2022 i Villmanstrand.


Resultatlistan ser ut så här

Mejeriprodukter
- Guld: Mattas Disa, Mattas Gårdsmejeri, Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson, Sund, Åland
- Silver: Jukkolan leipäjuusto, Jukkola Food Oy, Lochteå, Mellersta Österbotten
- Brons Jukkolan chiligouda, Jukkola Food Oy
Charkuteriprodukter
- Guld: Fransyska av får, Marskogens Lamm, Ann och Åsmund Sundberg, Finström, Åland
Fiskprodukter
- Guld: Katajainen lahnapala (Enbärskryddad braxen), Toivosen Lähikala/Saija Toivonen, Mynämäki, Egentliga Finland
Bageriprodukter
• Skärgårdsbröd:
- Guld: Finströmslimpan, Solkulla gård, Maria och Thommy Teir, Finström, Åland
• Vetesurdegsbröd:
- Guld: Äppelkanelbröd, Aroma Bageri, Kvevlax/Vasa, Österbotten
- Silver: Vehnähapanleipä Pinsiön Lumo, Maalaisleipomo Juurilla, Birkaland
- Brons: Lonely Grain – Yksijyväleipä, Maalaisleipomo Juurilla, Birkaland
• Rågsurdegsbröd:
- Guld: Lingonbröd, Aroma bageri, Kvevlax/Vasa
• Ljusa traditionsbröd:
- Guld: Kvarnsten, Solkulla gård, Maria och Thommy Teir, Finström, Åland
- Silver: Mini potatistunnbröd, Heikki Penttilä, Tavastland
- Brons: Penttilän pikkurieska, Heikki Penttilä, Tavastland
Bär-, frukt- och grönsaksförädling
• Kryddad sylt och marmelad:
- Guld: Hallonlycka jordgubbs-hallonsylt, Närboden, Sabina Ekholm, Kimito, Åboland
- Delat silver: Marmelad med smak av ingefära och saffran, MarmeladKompaniet, Pedersöre, Österbotten och Plommon-Aronia sylt, Hvits gård, Magdalena Ek, Nagu, Åboland
• Chutney:
- Guld: Chili-paprikakryddad chutney, Inkisen Puutarha, Åbo, Egentliga Finland
• Kryddsås:
- Guld Tuorlas äppelcidervinäger, Peimarin koulutuskuntayhtymä, Pikis, Egentliga Finland
- Delat silver: Skärgårdskyss, Laxtomten, Sari Wikman, Kimito, Åboland och Grill’n glace, Björlings kb, Geta, Åland
Nordiska drycker (utan alkohol)
- Guld: Havtornsdryck med ingefära och citron, Utgård/Agneta och Tage Wilhelms, Lumparland, Åland
- Silver: Äppelmust Rosette, Granna Ab, Jan Mattsson, Finström, Åland
- Brons: Äppelglögg, Öfvergårds i Tjudö, Finström, Åland
Innovativt Mathantverk
- Guld: Tuotesarja Lunch2Go, Crenoco, Visa Törmälä, Mellersta Finland
- Silver: Jellou morotsremmar, Vikbo Torp, Titti Edfelt, Pargas, Åboland
- Brons: Lapin kaskinauris majoneesi, Jaakkola 1676, Pelkosenniemi, Lappland