Medaljerna duggade tätt för Åland och Åboland när finländska mästerskapen i mathantverk förra veckoslutet avgjordes i Mariehamn. Och det spillde också över till andra svenskspråkiga regioner. Exempelvis Titti Edfelt från i Pargas ville framhålla att hon kommer från Purmo i norra svenska Österbotten. Och hembageriet Solkulla Gård i Finström som kammade hem två guldmedaljer drivs av det från Närpes utflyttade paret Maria och Thomas Teir.
Men Thomas och de andra karlarna från de prisvinnande åländska företagen höll sig diskret i bakgrunden vid prisutdelningen. Det var fruarna som fick träda fram och ta emot folkets jubel och applåder.
Inte ens Thomas Teir visade upp sig fast det enligt frun är han som både skapat och bakat den vinnande Kvarnstensbrödet!
Och Mattas gårdsmejeri som fick guld för sin blåmögelost samt Grannas äppelodling som prisades för sin nya röda äppelmust var inte ens på plats i Ålands hotell- och restaurangskolas auditorium.
Sötare majrovor från Lappland
Sammanlagt hade 75 tävlingsbidrag från 42 företag lämnats in och de sex jurygrupperna hade ett mastigt jobb att smaka sig fram till de totalt 26 vinnarna varav tolv belönades med guld.
Den största kategorin bageriprodukter var indelad i sex klasser. Enligt Eija Lamsijärvi som är ordförande för Mathantverk i Finland är det intressant med mångfalden av bröd, som en följd av olika tillverkningsmetoder runt om i landet samt varierande kombinationer av sädesslag, bär och frukt.
I klassen Innovativt mathantverk gick guldet till till Nordic for you i Mellersta Finland för deras Lunch2Go-produkter, som tagits fram på ett hållbart sätt ända från råvaror till förpackning och transporter.
I samma klass gick bronset till Lappland och produkten Lapplands Kaskinaurismajoneesi, som är en majonnäs smaksatt med majrova. Den är enligt Lamsijärvi ”en gammal kulturväxt som man nästan har glömt bort”.
– I norr bli rovorna sötare och saftigare tack vare de ljusa nätterna och det kallare klimatet, förklarade Lamsijärvi.
Fruktprodukter av internationell klass
Generellt bedömdes tävlingsprodukterna hålla en hög nivå och vinnarna inom kategorin bär-, frukt- och grönsaker höll så bra klass att de enligt juryns ordförande Lena Flaten även skulle ha stått på prispallen under SM i Mathantverk i Sverige.
Tävlingsledaren Åsa Kronhed-Sogn från Högskolan på Åland var imponerad över jurygruppernas arbete och engagemang.
– Och framför allt är jag stolt över våra åländska mathantverkare. De är fantastiska som levererar på så hög nivå att de kammade hem fem guld. Det här stärker Åland som gastronomisk ö, betonade hon.
Nästa FM i Mathantverk arrangeras den 21-23 september 2022 i Villmanstrand.