Jordbruk SLC Opinion

Insändare:
Dra inte mattan under fötterna
på vårt jordbruk!

I Parisavtalet konstateras att en grundläggande prioritet i klimatarbetet är att trygga livsmedelsförsörjningen och få slut på hungersnöd. De åtgärder som görs inom ramen för Parisavtalet får alltså inte försämra livsmedelsförsörjningen i en värld där matproduktionen redan är under hårt tryck.

Vikten av att inte försämra Finlands livsmedelsförsörjning och minska på självförsörjningsgraden är en aspekt som får väldigt lite synlighet i statsrådets rapport RuokaMinimi som offentliggjordes 19 augusti. I rapporten görs uppskattningar av hur en minskning av matsvinnet och förändringar i kostvanor kan minska på koldioxidutsläppen och en artikel om rapporten ingick också i Vasabladet 21 augusti.

I rapporten konstateras att mycket är osäkert och kräver mera forskning, men det är lätt att konstatera vad som sker med den finländska matproduktionen om stora förändringar görs i kostrekommendationerna så att kött- och mjölkprodukter i hög grad ersätts med vegetabilier; förutsättningarna för att upprätthålla ett finländskt jordbruk minskar drastiskt.

Av rapporten framgår att det finländska jordbruket är konkurrenskraftigt när det gäller husdjursproduktion och växthusproduktion. Växtodlingen kan i dagsläget inte konkurrera med sydligare länder. Det finländska jordbruket är anpassat till vårt nordliga läge och vår miljö. Det finns mycket vi kan bli bättre på för att minska på det finländska jordbrukets koldioxidutsläpp, men sett ur ett globalt perspektiv så har vi redan ett klimatvänligt jordbruk.

Alla väljer själv vad de sätter på sin tallrik, men staten bör inte dra fötterna under det finländska jordbruket genom radikal styrning av kostråd som i slutändan äventyrar matproduktionen i Finland.

Susanne West
T.f. verksamhetsledare
Styrelsen för Österbottens svenska producentförbund r.f.