Potuppt4
Som bäst håller potatisupptagningen på att avslutas i Sydösterbotten. Skördemässigt ser det relativt bra ut med normala skördar på 30-40 ton per hektar. I Jeppoområdet i de norra delarna av landskapet har upptagningen försenats på grund av regn.
Jordbruk

Potatisupptagningen
på slutrakan i Sydösterbotten

Den här veckan avslutar de flesta potatisodlare i Sydösterbotten upptagningen. Och skördemässigt ser det relativt bra ut med tanke på det varierande vädret under växtsäsongen, säger Per-Erik Englund i Dagsmark.

Potatiskällarna och -lagren börjar fyllas till bredden som bäst. Upptagningen är på slutrakan i Sydösterbotten där vädret varit gynnsamt de senaste veckorna. Potatisodlaren Per-Erik Englund hade i slutet av förra veckan cirka tio hektar kvar att skörda.

– Vädret har varit bra under nästan hela upptagningsperioden. Förra veckan fick vi cirka 30 millimeter regn och det ställde till det lite men efter några lugnare dagar torkade åkrarna och nu har vi kört på för fullt, säger Englund.

Han räknar med att merparten av potatisodlarna i Kristinestadsnejden blir klara med upptagningen den här veckan. Skördemässigt ser det också riktigt bra ut, enligt honom.

– Några toppskördar blir det inte frågan om men åtminstone för min del ser det ut att bli bättre än genomsnittet från tidigare år. Snabbt räknat skulle jag säga att det blir snittskördar på 30-40 ton per hektar, vilket är relativt normalt, säger Englund.

Det är bra resultat med tanke på den utmanande växtodlingssäsongen. Våren blev kall följt av juni som var torr och varm. Därefter kom regnen i juli och under hösten har vädret varit varierande.

– Torkkänsliga åkrar som inte har bevattnats har lidit av torkan. Men generellt har potatisen åtminstone här i området klarat sig överraskande bra med tanke på vädret. I juni fick vi knappt något regn alls, men däremot bokförde vi 200 millimeter i juli. Så med tanke på det kan vi vara nöjda.

Sämre förhållanden i Jeppo

I Jeppo i de nordligare delarna av landskapet har det däremot regnat mycket på sistone, vilket har försvårat och försenat potatisupptagningen.

– Det har kommit mycket vatten i Jeppoområdet och det har varit bekymmer med framkomligheten på en del skiften. Speciellt på skiften som är lågt belägna. Vi tog nyligen upp potatis ur sortförsöken i Jeppo och då stod det vatten mellan bänkarna. Så vi får hoppas på bättre väder där så att potatisupptagningen kan avslutas. För det är inte bra att knölarna ligger i vatten, säger Jan-Erik Bäck, växtodlingsrådgivare på Proagria Lantbrukssällskapet.

Back håller med om att det generellt ser bra ut med årets potatisskörd i Österbotten. Skörden av tidig potatis blev god och det samma gäller också för vinterpotatisen.

– Knölarna har vuxit bra och blivit stora och det gör att bruttomängderna blir goda. Däremot kan det regniga vädret i Jeppo bidra till utmaningar med lagringen av potatis där. En del av skörden där kan ha tagit skada av regnen så det kan bli förluster under lagringen, säger han.

Söker ny potatisrådgivare

Sedan sommaren har Back vikarierat som potatisrådgivare vid Lantbrukssällskapet efter att den tidigare tjänsteinnehavaren Stefan Nordman slutat och bytt jobb. Nu har sällskapet inlett rekryteringen av en ny potatisrådgivare.

– Styrelsen beslöt på sitt förra möte att en ny växtodlingsrådgivare med inriktning på potatis i Sydösterbotten ska rekryteras omedelbart. Vi hoppas att processen ska gå snabbt, men i värsta fall kan det ta lite tid eftersom potatissektorn är en specialnisch. Men vi hopps på det bästa för det är viktigt att området har en potatisrådgivare, säger Back.

Per-Erik Englund, som är med i Proagria Lantbrukssällskapets styrelse, betonar vikten av att Sydösterbotten får en ersättare till Nordman.

– Jan-Erik Back har fungerat som tillfällig potatisrådgivare och gjort ett bra arbete. Men på sikt behöver vi odlare här i området en ordinarie rådgivare. Just nu är det många utmaningar med exempelvis certifieringar och det är mycket kring stödsystemen och byråkratin som odlarna behöver hjälp med.

– Vi hoppas alla nu att Lantbrukssällskapet snabbt kan tillsätta en ny potatisrådgivare för det är livsviktigt för näringen att vi har en sådan resurs här i området, säger Englund.

Potuppt8
Potatisskörden ser ut att bli normal i år.