I dagens värld där allt ska vara glammigt och mediasexigt har potatisen det rätt så tufft. Trots sina uppenbara fördelar har den präktiga men lite trista knölen svårt att hävda sig i konkurrensen.
Nu är det i alla fall dags för potatisens stund i rampljuset. Låt os presentera: Potatisboken.
I Ingå innehar potatisen en alldeles särskild status eftersom det var på Fagervik gård som potatisen först introducerades i Finland under 1700-talet. Ingågröt syftar på potatisgröt och potatismarknaden ordnas numera varje höst på torget i kyrkbyn. Därför är det kanske inte så konstigt att det just är föreningen Pro Ingå som tagit initiativ till den tvåspråkiga Potatisboken som ingalunda enbart riktar sig till Ingåbor. Boken kom ut i somras och är redan är inne på sin andra upplaga eftersom de första 800 exemplaren tog slut i ett nafs.
Potatisboken innehåller recept på ett brett urval av potatisrätter men är ändå ingen regelrätt kokbok. Den största förtjänsten med boken är nämligen alla de berättelser och anekdoter som tangerar potatisens historia genom tiderna. Många nuvarande och tidigare potatisodlare intervjuas i boken, inklusive Jerker Biström som med sitt potatisskalningsföretag hör till dem som förädlar knölarna innan han skickar dem vidare till restauranger och storkök.
Också ättlingar till de tyska smeder som på 1700-talet kom till Fagervik för att arbeta på järnbruket får komma till tals. Börje Sonntag hör till de ursprungliga släkter som invandrat från Tyskland och som börjat odla potatis också i sitt nya hemland. Börje har själv varit potatisodlare och hans bror Rolf Sonntag har till och med skrivit en sång tillägnad potatisen, Potatistangon. Också den finns med i boken, liksom en dikt och en snapsvisa som hyllar densamma.
Ursprungligen var det inkaindianerna i Sydamerika som började använda vildpotatis för ca 10 000 år sedan. Efter hand spred sig bruket och potatisen blev en av världens viktigaste odlingsväxter. Genom spanjorernas erövringståg nådde potatisen Sydeuropa för att så småningom spridas vidare till Nordeuropa och Tyskland och slutligen också till Finland. Under årens lopp har det gjorts många försök att i stället för knölarna använda blasten. Dessvärre har dessa försök utan undantag resulterat i magont och försämrad hälsa.
Recepten i Potatisboken är däremot välbeprövade och där ingår både traditionella potatisläckerheter och fräscha varianter i mer modern tappning.
Texten är skriven av Camilla Gorbatow medan Helena Eriksson-Salo har fotograferat de flesta bilder i boken.