Jordbruk EU Marknad

Polsk slakt av sjuka kor
upprör EU-kommissionen

Smygfilmade videobilder av sjuka slaktkor i ett polskt slakteri har förorsakat uppståndelse bland allmänheten, men också hos EU-kommissionen. Nu måste det klarläggas i vilken mån kött från slakteriet kan ha exporterats till andra EU-länder.

Verksamheten i slakteriet har nu stoppats. Videobidraget hade filmats av en medarbetare vid den polska TV-kanalen TVN24, som hade tagit anställning i slakteriet. Klippet, som sändes i programmet Superwizjer, väckte en vidsträckt bestörtning.

Slakteriet uppges ha köpt upp sjuka slaktdjur som knappt orkade stå på benen. De måste med våld dras ut ur transportbilarna med hjälp av rep. Slakteriets personal skar bort tumörer och styckade köttet samt deklarerade produkten som riskfri.

Enligt TVN24 hade slakteriet satt i system att köpa in sjuka kor till ett billigt pris. Korrumperade veterinärer utfärdade certifikat som verifierade kvaliteten. Enligt Superwizjer förmedlar omkring 300 polska företagare sjuka djur till slakterier.

Polens livsmedelsmyndigheter och polisen har nu stoppat den illegala verksamheten i anläggningen. Slakteriet konstaterades bedriva kriminell verksamhet och fallet utreds av polisen. De sjuka djuren har avlivats med korrekta metoder.

De polska myndigheterna har på grund av händelsen beslutat undersöka landets alla slakterier i samarbete med polisen. Enligt uppgifter som Livsmedelsverket i Finland har fått, håller EU-kommissionen tät kontakt med de polska myndigheterna.

Polen har ombetts att lämna kompletterande information till de andra EU-medlemsländerna via varningssystemen. Kommissionen kräver att Polen ska spåra allt kött som har producerats lagstridigt. Köttet måste genast dras bort från marknaden.

Polen uppges exportera upp till 80 procent av allt nötkött som produceras i landet. Livsmedelsverket och branschens företag utreder som bäst om nötkött från den polska regionen Ostrów Mazowiecka har importerats till Finland.

Kontrollen skärps ytterligare om det finns skäl att misstänka att de importerade partierna inte uppfyller kraven, betonar Livsmedelsverket.