Många av de mest eldfängda frågorna just nu tangerar jord- och skogsbruket. Våra matvanor, skogsindustrin, djurskyddet, miljöpolitiken och klimatförändringen väcker starka känslor och får många att reagera på nyhetsrapporteringen. I det nya avsnittet av podcasten Framtidsodlarna ställer vi oss frågan: Hur uppmärksammas jord- och skogsbruket i våra medier?
Jonas Jungar är innehållschef med ansvar för journalistik och etik på Svenska Yle. Till hans uppgifter hör bland annat att jobba med pressetiska frågor.
I klartext betyder det att han ansvarar för kvalitetskontrollen av det innehåll som publiceras på Svenska Yles kanaler.
Till uppdraget hör även att föra en dialog med publiken. I praktiken handlar det om att bemöta den kritik som publiken riktar mot Svenska Yle.
”Jordbrukarna reagerar lite starkare på vår bevakning”
– Oberoende av om den kritiska responsen handlar om vår bevakning av jord- och skogsbruket eller om något annat ämne, så har jag märkt att våra kritiker ofta fäster sig vid enskilda inslag eller enskilda detaljer i vår rapportering. Man kan höra av sig om något väldigt specifikt som man just då har läst eller hört, och så ser man det som ett bevis på att vi skulle driva en viss agenda. Jag brukar då fråga om personen har hört, sett eller läst allt annat vi har gjort om det här specifika ämnet? Vi publicerar exempelvis hundratals artiklar i veckan på vår webbplats och vi har 17 rikstäckande nyhetssändningar i Yle Vega varje dygn, säger Jonas Jungar.
Hur ofta händer det att ni får den här kritiken om att ni driver en viss agenda från personer verksamma inom jord- och skogsbrukssektorn?
– Det händer, och det förvånar mig inte. Jord- och skogsbruket tangerar bland annat frågor om livsmedel, skogsindustrin, våra matvanor, djurskyddet, miljöskyddet och hela den jättelika frågan om klimatförändringen. Alla de här ämnena är redan var för sig sådana som väcker debatt och starka känslor. Jag har trots allt svårt att se att vi skulle vara extra kritiska i vår granskning av jord- och skogsbruket i jämförelse med vår granskning av andra sektorer i samhället. Men av någon anledning reagerar jordbrukarna lite starkare på vår bevakning än andra yrkesgrupper, säger Jonas Jungar.
Skogen blev miljöpolitik
Den tidigare Yle-direktören och doktorn i samhällsvetenskaper Juhani Wiio, kom tidigare i år ut med utredningen ”Niin metsä nähdään – kuin siitä puhutaan” (fritt översatt: Det här är synen på skogen - när den omnämns). Wiio analyserade medierapporteringen om skogsfrågor i Helsingin Sanomat, (finska) Yle och MTV3 under 2023.
Wiio drog bland annat slutsatsen att skogen numera i första hand har blivit en del av miljöpolitiken i medierapporteringen.
Jonas Jungar ser den här utvecklingen som en del av den normala nyhetsrapporteringen.
– Att skogsägare och skogsindustrin förtjänar pengar på timmerstockar är ingen nyhet. Nyhetsjournalistiken går ut på att beskriva det nya och det som avviker från det normala. Frågorna om våra skogar i dag är helt enkelt inte samma som de skogsfrågor vi bevakade på 1990-talet. Nu handlar det bland annat om att arter dör i våra skogar, om kolsänkan och om våra mål att bli koldioxidneutrala 2035. Jag tycker därför att det finns naturliga orsaker till att fokuset under de senaste åren har skiftat mot miljöpolitiska frågor, säger Jonas Jungar.