Efter en treårig sejour som lärare vid Optima Lannäslunds skolor har Mats Edström tagit över föräldrarnas produktionsverksamhet i Lillby, Pedersöre i höstas. Det är dikor och nötköttsproduktion som gäller för den 27-årige jordbrukaren i fortsättningen.
Den 1 oktober ifjol blev Mats Edström officiellt registrerad som ny jordbrukare.
– Egentligen har det här övertagandet varit påtänkt ända sedan 2015 då jag avlade agrologexamen i Ekenäs, säger Edström som först utbildade sig till landsbygdsföretagare vid Optima Lannäslunds skolor.
– På grund av ändringar av åldersgränsen i avträdelsesystemet blev generationsväxlingen i praktiken framskjuten med några år. Först ifjol när jag fyllde 58 år kunde jag lämna in en ansökan och då började processen avancera, säger Mats Edströms far Peter Edström.
– I övrigt har generationsväxlingen inte varit någon komplicerad och utdragen historia för vår del. Vi har varit överens och det har gått smidigt, säger Mats Edström.
Under åren 2015-2018 har Mats Edström innehaft en lärartjänst vid Optima Lannäslunds skolor. I slutet av juli lämnade han posten för att istället bli heltidsjordbrukare hemma i byn Ejde utanför Lillby i Pedersöre.
– Jag har trivts allmänt bra med läraruppgiften. Som lärare har jag varit tvungen att repetera en del saker, men jag har också kunnat göra en del forskning ibland. Agrologutbildningen har jag för övrigt stor nytta av i min vardag som jordbrukare. Det är tveklöst fråga om ett mycket mångsidigt och krävande yrke nuförtiden, understryker Edström.
Planerar nybygge för 60 dikor
Mats Edström ansvarar för närvarande för en uppfödning som omfattar 40 dikor. Det totala antalet djur är cirka 100 när kalvar och tjurar är medräknade.
Mats Edström för vidare en cirka 70-årig produktionstradition. Det var Mats farfars far Martin Edström som byggde det nuvarande fähuset för cirka 70 år sedan. Byggnaden har därefter renoverats grundligt två gånger. Den senaste ansiktslyftningen skedde för cirka 15 år sedan.
Under 2019 siktar Edström på att börja uppföra ett splitternytt fähus för 60 dikor på lösdrift.
– Målet är att komma igång med projektet i år. Jag har tänkt bygga på egen mark, på cirka en kilometers avstånd från hemgården. Men tidpunkten är oklar och jag är endast i planeringsskedet tillsvidare. Jag har till exempel inte åstadkommit några ritningar ännu.
– Tillsvidare är vi självförsörjande i fråga om djurfodret. Om antalet djur ökar framöver skulle vi behöva mera åkermark. Hur detta ska förverkligas och i vilket område som marken kan anskaffas är dock ett frågetecken.
Fodermässigt handlar det om vall, men också klassiska spannmålssorter som korn, vete och havre för Edströms del.
Vilka minnen har du från den omtalade odlingssäsongen 2018?
– Sist och slutligen blev resultatet helt bra i vårt fall. En orsak till detta är att vi har tillgång till olika slags markområden – både av torrare och fuktigare slag. För närvarande har vi två års spannmål i vårt reservlager, säger Edström.
Mats Edströms vision är att fortsätta på den konventionella banan som jordbrukare.
– Även om jag i princip ser positivt på den ekologiska trenden – det bör enligt mitt förmenande finnas lite av varje på marknaden – kommer jag själv inte att bli någon ekoodlare. Min ambition är att fortsätta erhålla grovfoder från vår mark, säger han.
Köttbranschen tampas med olika utmaningar
Diskussionen kommer in på de olika utmaningar som landets köttproducenter får lov att tampas med som bäst. Köttpriserna är en långvarig källa till missnöje inom producentkåren. Att handeln tar en alltför stor del av kakan är ett problem och en föga rättvis snedvridning som det enligt Mats och Peter Edström är mycket svårt att rätta till.
– 30 cent extra per kilo till producenterna skulle vara ett klart steg framåt, föreslår Mats Edström.
På det hälsomässiga planet medför den tilltagande kantringen mot stordriftslösningar olika slags nackdelar och utmaningar. Framför allt är förflyttningar av djur och kalvar från stora områden något som ökar risken för smittspridningar betydligt, konstaterar far och son Edström.
Mats Edström sammanfattar med att betona att den nationella köttbranschens allmänna framtidsutsikter framstår som diffusa och svårspådda.
– I praktiken är vi aktörer på världsmarknaden idag. Konkurrensen är alltså mycket hård. Hur det ser ut inom branschen om tio år är det mycket svårt att sia om.
– Det vore absolut viktigt att den inhemska köttproduktionen består. Man ställer hårda kvalitetsmässiga krav på producenterna. Samtidigt importerar man gärna utländskt kött till Finland utan att ha exakt koll på hur det är framställt. Det ska till exempel bli intressant att följa med hur landets självförsörjning i fråga om kött kommer att utvecklas, säger Mats Edström.
Har du några kommentarer angående det annalkande riksdagsvalet 2019?
– Visst vore det önskvärt att vi österbottniska jordbrukare skulle fortsätta att ha en egen riksdagsman. Men överhuvudtaget skulle det vara viktigt att det finns tillräckligt med riksdagsledamöter som har konkret anknytning till jordbruket. Merparten av dagens människor är fjärmade från jordbruket och dess funktioner, säger Mats Edström.
– Samtidigt måste vi inse att tiderna har förändrats. För mig är det viktigast att kandidater från Österbotten blir invalda. Likaså är det av stor vikt att folk aktiverar sig och utnyttjar sin rösträtt, säger Peter Edström i sin tur.