Kone Agria 4 A Webben
Pellon Group visade upp en ny lyftport på Kone Agria i Jyväskylä. Lyftporten är lättare att hantera tack vare motvikterna i ramstolparna samt hjulen som löper mot stolparna och avlägsnar friktion.
Jordbruk Maskin & teknik Tema

Pellon Group
visade upp ny lyftport

Den tidigare modellen var tung att hantera. Det löste Pellon Group genom att installera motvikter och hjul på den nya lyftporten som visades upp som nyhet på Kone Agria-mässan i Jyväskylä.

– Vi valde att utveckla den gamla porten som i synnerhet för kvinnlig arbetskraft i ladugårdar var en utmaning att hantera. Den nya modellen är lättare att lyfta genom olika lösningar, säger Tom Westerlund, områdesförsäljningschef för Pellon Group Oy.

Lyftporten kan fås till upp till en bredd på sex meter och lämpar sig i lösdriftsladugårdar där trafiken ska styras. Lösningen är att lyftporten stiger med hjälp av motvikter som har installerats inne i ramrören.

– Du behöver knappt ta i alls så öppnar den sig eller stängs. Det behövs ingen kraft, konstaterar Westerlund.

När djuren har gått igenom och porten ska stängas är det lika lätt att dra ner den. När den stängs låser porten sig med fyra fjäderbelastade tappar.

– När den ska höjas trycker man ner tapparna så är det bara att öppna igen.

Pellon Group har förhoppningar på den nya modellen av lyftporten.

– Vi tror på den här produkten. Det är inte den billigaste lyftporten på marknaden, men tekniken gör att den är lätt att använda. Dessutom är den billigare än konkurrerande elektriska portar på marknaden, säger Westerlund.