Img 7024
Syn Trac är en praktisk maskin för lättare arbeten på en gård. FOTO: Syn Trac
Maskin & teknik

Ovanlig specialtraktor
utvecklas trots konkurs

Det österrikiska företaget Syn Trac har utvecklat en mångsidig universaltraktor med en lång rad tekniska finesser. Redskapen kopplas automatiskt till traktorn fram eller bak på mindre än en minut. Dessvärre finns ett problem – tillverkaren har anmält konkurs.

Maskinen förevisades för första gången för ett par år sedan på maskinmässan Agritechnica och väckte redan då stort intresse. Syn Trac bygger på ett okonventionellt koncept där föraren sitter på en vridstol i mitten.

Maskinen går att köra i båda riktningarna. Traktorn drivs av en 420 hk stark Caterpillar-motor med steglös CVT-transmission. Drivpaketet sitter under förarkabinen. Transmissionen är automatisk med hydropneumatisk hjulupphängning.

Den mest enastående finessen hos Syn Trac är det automatiska dockningsystemet. Alla redskap kopplas automatiskt till och från maskinen med ett tryck på en knapp, utan att föraren måste lämna hytten.

Redskapen kopplas oberoende av art på mindre än en minut. Proceduren gäller samtliga anslutningar, såsom exempelvis hydraulik, pneumatik, kraftuttag, el eller mjukvara. Redskapen går att docka både fram och bak eller omvänt.

Enligt tillverkaren ställer tekniken knappast några begränsningar för redskap. Tillbehören levereras av Syn Trac enligt kundens önskemål och förses med en adapter som garanterar en smidig av- och tillkoppling.

Pandemi och Ukraina ställde till det

Efter flera år av produktuveckling hade projektet hunnit så långt att en serietillverkning hägrade. Den planerade omsättningen har emellertid inte motsvarat målsättningarna, trots beställningar från bland annat Tyskland, Österrike, Schweiz och Frankrike.

Företaget med 43 medarbetare måste anmäla konkurs. Enligt Syn Trac bidrog försvårande omständigheter till situationen. De senaste årens pandemi och krisen i Ukraina har bidragit till de ekonomiska problemen.

Företaget vill emellertid inte ge upp sitt projekt. En saneringsplan har upprättats och förhandlingar pågår med potentiella kunder i bland annat Norge. Själva konceptet är enligt företaget lovande, då produkten riktar sig till både privata och kommunala kunder.