Tonnies Tillmans Convenience Juli 2020 2 Scaled
Den tyska slakterikoncernen Tönnies har tagit lärdom av coronasmittan inom företaget. Verksamheten har nu återupptagits med skärpta säkerhets- och avståndsregler. FOTO: Tönnies
Jordbruk Globalt Marknad

Osannolikt att covid-19
skulle smitta via livsmedel

De senaste månaderna har rapporterna om coronasmitta i slakterier duggat tätt ute i världen. Konsumenterna frågar sig i vilken mån covid-19 riskerar att smitta via livsmedel. Oberoende experter dementerar faran.

I bland annat USA, Brasilien och flera EU-länder har slakterier stängts efter att stora delar av personalen har smittats av covid-19. På flera orter har viruset trots säkerhetsåtgärder påträffats utanför fabriksportarna och spridit sig bland befolkningen.

Det tyska institutet för riskvärdering BfR och FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO har på respektive håll forskat i fenomenet. Enligt forskarna är det mycket osannolikt att smittan skulle spridas via maten.

Enligt tyska BfR finns det ingenting som tyder på att coronaviruset med det officiella namnet Sars-cov-2 skulle utgöra någon fara för konsumenter som har intagit matprodukter som har behandlats i nedsmittade anläggningar.

Teoretiskt är en kontaminering av kött och köttprodukter givetvis tänkbar under slakt, styckning och fortsatt bearbetning. Institutets forskare har emellertid inte fått kännedom om några sådana fall.

Ingen smitta via nyttodjur

Nyttodjur som grisar och höns är enligt dagens vetande inte mottagliga för infektioner av typen Sars-cov-2. Därmed kan man utesluta att djuren skulle bära på smitta och sprida viruset vidare till människor.

Coronavirus kan inte heller föröka sig i eller via livsmedel utan ett levande värddjur eller en mänsklig person, försäkrar BfR-chefen Andreas Hensel. Det finns alltså ingenting som tyder på att människor skulle infekteras direkt via mat, såsom kött eller köttprodukter.

Personer som trots detta vill undvika eventuella infektioner via livsmedel, kan självfallet hetta upp den aktuella produkten. Det är förstås tänkbart att en smittad person som missaktar reglerna för allmän hygien kan överföra infektionen.

Var och en som hostar eller nyser i händerna för att därefter grabba tag i en korv eller annan köttprodukt kan förstås sprida smittan. De stränga föreskrifterna för hygien i ett slakteri finns till för att förhindra ett sådant felaktigt beteende.

I matbutikerna förvaras köttprodukter i regel bakom glas som skyddar mot finfördelade droppar (aerosoler) från nysande och hostande kunder. Detta bidrar till att minimera risken för kontaminering. De flesta produkter är dessutom förpackade hos tillverkaren.

Mer forskning kring smittomönstret

En överföring via kontaktsmitta är teoretiskt möjlig, men det förutsätter att man kommer i beröring med det aktuella livsmedlet omedelbart efter själva kontamineringen. Smittan kan överföras via näsans slemhinnor, ögon eller munnen.

Coronavirusets ringa stabilitet förutsätter i så fall att kontaktsmittan sker mycket snabbt efter kontamineringen. I praktiken spelar denna typ av smitta ingen relevant roll inom hanteringen av köttprodukter, påpekar Hensel.

En färsk rapport från FN-organet FAO har kommit till ungefär samma slutsatser och hänvisar till den tyska studien. FAO-forskarna anser att mer forskning behövs för att klarlägga mottagligheten mot viruset hos kor, kaniner, hästar, får och getter.

FAO planerar att fortsätta forskningen om hur covid-19 sprids mellan olika djurarter. Upp till 75 procent av alla nya infektionssjukdomar, inklusive coronaviruset, är zoonotiska och kan infektera både människor och djur.

Det aktuella covid-19-viruset har sannolikt sitt ursprung i fladdermöss. Det är också möjligt att en annan djurart, en så kallad mellanvärd, kan ha spelat en roll för överföringen av viruset till människor, framhåller FAO.