Tractor Wheel Vehicle Motor Vehicle Signs Rawtherapee 245838 Pxhere Com
En viktig orsak till de senaste protesterna inom det tyska jordbruket beror på regeringens planer att avveckla subventionerna för så kallad agrardiesel. Fordon inom jord- och skogsbruk ska inte längre erhålla skatteförmåner. FOTO: Steffen Zahn
Jordbruk EU

Omfattande bondeprotester
runt om i hela Tyskland

”Vi har fått nog“, stod det på många av de plakat och banderoller som tusentals missnöjda tyska bönder har viftat med under en riksomfattande protestvecka. I samtliga delstater arrangerades ett drygt hundratal aktioner på vägar, gator och torg.

Protesterna fick en dramatisk tjuvstart redan på torsdag kväll, då Tysklands gröna närings- och klimatminister och vicekansler Robert Habeck återvände från en kortsemester på ön Hallig Hooge utanför den nordtyska västkusten.

Då färjan med Habeck och fru närmade sig färjeläget, möttes paret och de övriga passagerarna av en uppretad grupp bönder. Den aggressiva folkmassan på omkring 130 demonstranter hotade att storma färjan för att komma åt Habeck personligen.

Ministern måste snabbt retirera. De omkring 30 poliser som skulle garantera Habeck med fru en fri lejd genom hamnen lyckades bara nödtorftigt hålla mobben på avstånd med pepparsprej. Kaptenen backade ut färjan och körde fartyget tillbaka till turens startposition.

Robert Habeck Presse Urban Zintel
Den tyska gröna politikern Robert Habeck råkade ut för aggressiva bönder i en nordtysk färjehamn. FOTO: Bündnis/Grünen

Hotelser mot regeringen

Händelsen har chockat både politiker och allmänhet i Tyskland. Den tyska bondeorganisationen Deutscher Bauernverband tog bestämt avstånd från det inträffade och varnade för fortsatta extrema protester.

Den tyska regeringskoalitionen under den socialdemokratiska förbundskanslern Olaf Scholz har reagerat bestört. Den gröna jordbruksministern Cem Özdemir anklagar ”radikala” och ”fanatiska” krafter för ett försök att störta regeringen.

Gruppen av bönder hade via Facebook kommit överens om att träffas i hamnen, beväpnade med bland annat fyrverkeripjäser. Habeck återvände senare på natten till hamnen med en extrainsatt färjtur. Då hade situationen redan lugnat ned sig.

Habeck befarar att debatten i Tyskland riskerar att brutaliseras, så att lagar och rättsstatsprinciper i slutändan är i fara. Civilkurage innebär att stå upp för andra. Radikaler och populister är fullt motiverade och mobiliserar sig med kraft.

Lättnader ska fasas ut

En viktig orsak till de senaste protesterna inom det tyska jordbruket beror på regeringens planer att avveckla subventionerna för så kallad agrardiesel. Det handlar om en skattelättnad som bönderna har åtnjutit sedan 1967.

Enligt en dom från den federala författningsdomstolen i Karlsruhe saknas 60 miljarder euro i statsbudgeten. I medlet av december gick regeringens trepartskoalition med på att göra besparingar för bland annat bönderna.

Fordon inom jord- och skogsbruk ska inte längre erhålla skatteförmåner. Strax efter att budgetresolutionen avläts i december, uppstod protester. Bönder blockerade trafiken med traktorer i flera storstäder, däribland Berlin.

Regeringen meddelade nyligen att ifrågavarande skattelättnader ska fasas ut. Hittills har gårdarna delvis beviljats en restutition av energiskatten på diesel. Det handlar om en skattefördel på 21,48 cent per liter.

Ursprungligen ville regeringen komplett stryka restitutionerna. Enligt det senaste budet beviljar staten nu en förlängd frist för anpassningarna. Restitutionerna ska i stället avvecklas stegvis fram till 2026.