Raps5
Under ledning av producenten och Viljeilijän Avena Berner-profilen Matias Rönnqvist ordnades det fältdag i åkermiljö i Höstves den 31 maj. Ett dussin oljeväxtexperter fanns på plats för att lära sig mera om höstoljeväxter.
Jordbruk

Oljeväxtambassadörer
bekantade sig med
försöksrutor i Höstves

Cirka ett dussin oljeväxtexperter från olika delar av landet samlades till fältdag i Höstves. Under ledning av producenten Matias Rönnqvist fick deltagarna ta del av matnyttig information om höstoljeväxter och bekanta sig med aktuella sortförsök.

Matias Rönnqvists rybs- och rapsfält i Höstves badade i uppfriskande försommarsolsken, men vindarna har halvsvala när det vankades fältdag den sista maj. Evenemanget var en del av det nationella RybsRaps 2025-projektet. Samma dag arrangerades det motsvarande träffar i Ingå och Sjundeå.

På plats i Höstves, på cirka nio kilometers avstånd från Vasa centrum, fanns cirka ett dussin oljeväxtexperter med hemvist bland annat i Uleåborgstrakten, finska Sydösterbotten och norra Savolax.

– Deltagarna kommer bland annat från olika Pro Agria-organisationer. En del privata rådgivare är med idag och även oljepresseriet Alavuden Öljynpuristamo är representerat, berättade Rönnqvist.

– Syftet med den här dagen är att sammanföra dessa oljeväxtambassadörer som arbetar för att utöka oljeväxtodlandet i landet. Ett av målen är att allmänt öka kunskapen om höstoljeväxter och odlingsmöjligheter som är kopplade till den nischen.

– Det gäller framför allt att bli bättre på att undvika olika slags fallgropar och dessutom bygga upp starkare nätverk för aktörer inom oljeväxtsektorn, betonade Rönnqvist.

Raps7
Matias Rönnqvist siktar på att skörda sina höstoljeväxter i månadsskiftet juli-augusti.

Endast en fältbesprutning sedan i höstas

Matias Rönnqvist bjöd på ett informativt åkerbesök denna måndagseftermiddag. Han berättade om de möjligheter och utmaningar som är förknippade med höstrybs- och höstrapsodlingar.

Publiken kunde dessutom konkret bekanta sig med sortförsök med höstrybs respektive höstraps samt kvävetrappor i höstrybs.

– Försöksrutorna i mitt fält är 10-20 meter gånger 1,5 meter till omfånget. Där finns tre sorter som upprepas fyra gånger. Skördandet sker genom specialtröskning, sade Rönnqvist.

Matias Rönnqvist genomförde sådden av sina höstoljeväxtfält den 8 augusti ifjol. Han säger sig vara nöjd med resultatet helhetsmässigt och siktar på att skörda i månadsskiftet juli-augusti.

– Det har inte varit några större problem. Jag har besprutat endast en gång mot ogräs förra hösten.

– I det här skedet skulle det dock behövas fler pollinerande insekter. Jag borde få hit någon bikupa till närområdet. Om det blir jättevarmt i början av sommaren riskerar pollineringen att bli minimal.

Raps6
Oljeväxtambassadörer från olika delar av landet bekantade sig med Matias Rönnqvists höstrybs och höstraps.

Viktigt att öka oljeväxtproduktionen

Att oljeväxtproduktionen gått neråt på grund av problem med skadegörare är ett faktum. Kampen mot rapsbaggar, jordloppor och andra gissel har fått producenter att backa.

– Antalet producenter i Korsholmstrakten har minskat på sistone. Exempelvis har Korsholmsbo som har odlat oljeväxter oavbrutet i 25 år ett uppehåll i sin verksamhet för närvarande.

– Samtidigt vore det viktigt att kunna öka den inhemska rybs- och rapsproduktionen. Annars tar till exempel oljeväxtproducenter från Ryssland eller palmoljetillverkare i Sydostasien lätt över marknaden, tillade Rönnqvist.

– Här i Finland vore det också viktigt att kunna välja rätt gröda till rätt geografiskt läge. Här i Vasatrakten kommer snön och går under vintrarna. I andra delar av landet kan ett stabilt, 50 centimeter tjockt snötäcke förekomma.

Hanna Yli-Kuha från oljepresseriet Alavuden Öljynpuristamo med fem anställda var nöjd med erfarenheterna av fältdagsbesöket i Vasa. Oljepresseriet är det enda i sitt slag i landet vid sidan av anläggningen i Kantvik, Kyrkslätt.

– Det är faktiskt första gången som jag bekantar mig försöksrutor av det här slaget ute på fältet. De oljeväxtgrödor som vi använder i vår produktion bör ha en hög grad av mognad, sade Yli-Kuha.

Odlandet av höstoljeväxter är så gott som obefintligt i finska Sydösterbotten idag.

– Men kanske är det en framtidsnisch, tror Yli-Kuha som också upplever att det saknas starka nätverk och diskussioner producenterna emellan.

Läs också: Höga skördar, mindre växtskydd gör höstoljeväxter intressanta