Dsc 2078
Filip Karlsson jobbar sedan i fjol somras heltid i familjeföretaget Överängs Kvarn som byggts upp av föräldrarna Sören och Marica Karlsson. För tillverkning av företagets fullkornspasta används bland annat enkornsvete som påstås ha ett gluten som är ”snällare mot magen” än moderna vetesorter. FOTO: Inessa Witting
Jordbruk

Östersjöfonden prisar
åländsk ekospannmål

Familjeföretaget Överängs Kvarn från Saltvik får Östersjöfondens Ålandspris på 3.000 euro för sitt arbete med att producera och utveckla ekologiska spannmålsprodukter med åländskt ursprung.

– Överängs Kvarn tar kontinuerligt fram nya produkter till sitt sortiment i sann åländsk entreprenörsanda där hållbara och cirkulära lösningar ligger i centrum, heter det i juryns motiveringar.

Professor Markku Ollikainen från Helsingfors universitet belönas med 15.000 euro för sitt arbete för kostnadseffektiva skyddsåtgärder för Östersjön och för sitt engagemang i den finländska klimatpolitiken.

Ollikainen är i jordbrukarkretsar mest känd för att han som professor i miljöekonomi talat för gipsbehandling av åkermark som ett kostnadseffektivt sätt att minska fosforbelastningen på vattendrag och sjöar.

Som ordförande i Finlands klimatpanel har Ollikainen varit tongivande med att lyfta klimatfrågan i den finländska politiken. Han är även ordförande för den av Helsingfors och Åbo grundade Östersjöpanelen.

Marint kunskapscenter för ”havsmedvetenhet”

Också Marint Kunskapscenter från Malmö i Sverige belönas med 15.000 euro för sitt arbete inom marin pedagogik.

– Centret når ut med kunskap om Östersjön till många barn, ungdomar och vuxna för att öka deras havsmedvetenhet, motiverar fonden och påpekar att centrets satsning på specialgrupper som nyanlända och personer med funktionsnedsättning är ”särskilt värdefull”.

Stiftelsen Östersjöfonden som grundades av kommerserådet Anders Wiklöf i Mariehamn har sedan starten 1989 delat ut nästan 1 miljon euro.