Lokalavdelningarnas förtroendevalda har ett stort ansvar för att verksamheten fungerar. För att stöda de som ställer sig till förfogande ordnar ÖSP årliga träffar. På mötet i Edsevö diskuterades allt från medlemsvård till vargar.
– Kom ihåg att deadline för att lämna in motioner inför förbundets höstmöten är den 31 oktober, men om ni redan nu har planerat att lämna in en motion så får ni gärna lämna in den tidigare, säger Susanne West, verksamhetsledare för Österbottens Svenska Producentförbund (ÖSP).
De senaste veckorna har ÖSP ordnat träffar med lokalavdelningarnas ordförande i de olika delarna i landskapet. Sist ut var avdelningarna i de norra delarna som hade träff i Edsevö i tisdags förra veckan.
– Syftet med de här årliga träffarna är att ha en direktkontakt med lokalavdelningarna. För ÖSP är mötena ett sätt att nå ut med information samt få respons. Träffarna är informella och ger alla möjlighet att diskutera allt mellan himmel och jord, förklarar West.
Ger ut ny handbok
ÖSP har 33 lokalavdelningar och för att deras verksamhet ska skötas stadgeenligt och på rätt sätt krävs en del kunskap av de förtroendevalda. Årsmöten ska hållas, mötesombud som ska väljas och detaljer som måste uppfyllas för att allt ska vara stadgeenligt.
– Till kansliet kommer varje år många olika frågor från lokalavdelningarna som vi alltid försöker besvara. Men i år har vi skapat en handbok med olika tips inför årsmöten och kring medlemsfrågor och hur allt fungerar inom vår organisation. Det är ett dokument som ska kunna fyllas på om det behövs i framtiden, förklarar hon.
Just medlemsfrågor diskuterades på mötet i Edsevö. Att så är fallet är inte konstigt med tanke att medlemmarna är grunden för det arbete som bedrivs inom ÖSP och de övriga landskapsförbunden och vidare till centralorganisationen för intressebevakningen, SLC.
– Vi arbetar på uppdrag av våra medlemmar och att vi arbetar tillsammans för att försöka påverka är mycket viktigt, konstaterar West.
Medlemsvården är därmed viktig för lokalavdelningarna som ofta är den första länken mellan medlemmar och centralförbund.
– Lokalavdelningarnas ordförande hamnar ibland att besvara ganska svåra frågor från fältet och att de vet vad som gäller är viktigt. Det kan handla om vad som ligger som grund för medlemsavgiften och hur den beräknas och dylika frågor. I handboken finns också information om sådana frågor, berättar hon.
Under träffen med ordförandena behandlades också aktuella politiska frågor. En fråga som länge varit aktuell i Österbotten är vargen. Den senaste attacken skedde faktiskt i närheten i byn Lillby där en ko dödades av en varg för några veckor sedan.
– Nu har det äntligen börjat röra på sig inom EU-lagstiftningen kring vargens skyddsstatus. Vi har länge efterlyst bättre möjligheter till stamvårdande jakt och nu kan en lägre skyddsstatus för vargen blir verklighet, berättar West.
Viktigt att observationer anmäls
Från ÖSP betonades också vikten av att alla vargobservationer anmäls, följs upp och skrivs in i det nationella Tassu-systemet. På grund av få konstaterade observationer i Lillby kom inte ens polis ut till platsen för den senaste vargattacken.
– Hade fler observationer anmälts hade processen för en dispens för skyddsjakt troligen förenklats. Men på grund av att inga observationer hade anmälts blev det i praktiken omöjligt att få något sådant beslut till stånd i frågan om vargen i Lillby, berättar Niclas Sjöskog, som deltog i mötet i egenskap av viceordförande för ÖSP.
Flera på mötet konstaterade att bristande förtroende för myndigheter är en orsak till att få anmälningar görs.
– Många på landsbygden har gett upp för det leder ändå ingenvart att rapportera en vargobservation. Man ser det som onödigt att anmäla, sa en på mötet.
Vilka andra frågor har diskuterats på de övriga mötena?
– På mötet i mellanområdet kom bland annat frågan om DON-problematiken upp. Många andra diskussioner har också förts och från vår sida är det bra att vi kan träffas så här inofficiellt och ta upp både positiva och negativa saker, säger West.