Okfest1
Efter en paus på tre år kunde Österbottens Kött ordna de traditionella grillfesterna igen. Det kom över tusen personer till festerna som gick av stapeln i slutet av juni i Molpe och här på Klacken i Lillby i Pedersöre.
Jordbruk

ÖK:s grillfester i slutet av juni
var efterlängtade

På grund av pandemin har Österbottens Kött inte ordnat de traditionella grillfesterna på tre år. Men i slutet av juni var det dags igen. Trots det osäkra världsläget var stämningen var på topp i Molpe och Lillby som lockade över tusen deltagare.

– Det var verkligen jättebra stämning på Klacken i Lillby. Det märktes att folk trivdes och hade ett behov av att träffas under fria former. Min familj åkte hem rätt sent och då var det fortfarande mycket folk kvar, vilket visar att grillfesten var efterlängtad, säger Ola Sandberg, dikoproducent och avtalsproducent i Österbottens Kött.

De senaste två åren har andelslaget ÖK inte kunnat ordna de traditionella grillfesterna för sina delägare med familjer på grund av pandemin. Intresset för de båda festerna i Molpe och i Lillby i slutet av juni var därmed stort. Över tusen anmälningar hade kommit in.

– Det var tre år sedan vi kunde samlas på det här viset och det bidrog till att intresset var stort. Det är en tillställning för att äta god mat, umgås och diskutera med kolleger och bekanta medan barnen kan leka. Stämningar var verkligen god, konstaterar Tom Åstrand, vd för ÖK.

Trots god stämning diskuterades naturligtvis det svåra läget inom jordbruket.

– Det är klart att det blir diskussioner när bönder träffas och med tanke på de svåra tiderna blev det det en del samtal, säger Sandberg.

Atria har genomfört flera prishöjningar i år och i egenskap av ordförande för ÖK:s förvaltningsråd tycker Sandberg att riktningen är den rätta. Men situationen kommer ända att vara svår också i fortsättningen, konstaterar han.

– Riktningen med höjda producentpriser är den rätta men trots att de är historiskt varit fråga om stora prishöjningar räcker de inte. Ekonomin är fortsättningsvis en utmaning på gårdarna och läget kan förvärras mot hösten när nya dyrare förnödenheter ska köpas in, säger han.

Åstrand är också mycket medveten om att läget på gårdarna är utmanande. Men just ur det perspektivet spelar grillfesterna en viktig roll.

– För ÖK är festerna ett sätt att visa att ingen är ensam utan att alla medlemmar är en del av andelslagets producentkår. Festerna ska vara en kväll där fokus är på att ha roligt.

Han poängterar också att Atria har höjt producentpriserna men att inflationen gör att läget är fortsatt mycket svårt.

– Läget är allvarligt och nu är det viktigt att prishöjningarna kanaliseras till producenterna. Riktningen är rätt, men höjningarna täcker fortfarande inte de stigande kostnaderna, säger Åstrand.

Okfest4
Dikoproducenten Ola Sandberg (till vänster) trivdes med sin familj på ÖK:s grillfest i Lillby. Här plockade han åt sig av godsakerna med sonen Arvid, hustrun Josefin Stagnäs-Sandberg och Evald (närmast).