Tero Hemmila
Nya VD:n Tero Hemmilä vill bygga en ny och starkare grund för HKScan.
Jordbruk Marknad

Nya VD:n vill bygga en ny och
starkare grund för HKScan

HKScan inleder samarbetsförhandlingar i alla verksamhetsländer. Målet är att minska personalen med 220 personer. Med hjälp av dessa åtgärder eftersträvar HKScan årliga inbesparingar på 10 miljoner euro.

Åtgärderna är en del av det sparprogram på 40 miljoner euro som koncernen informerade om i fjol. Målet är att förbättra kostnadseffektiviteten i Finland, Sverige, Danmark, Baltikum och Polen.

Trots att HKScans resultat förbättrades under årets sista kvartal, ligger det fortfarande på närmare 50 miljoner minus.

Samarbetsförhandlingarna som berör sammanlagt 1.200 personer gäller alla anställda – även högre tjänstemän och ledningen – i alla verksamhetsländer. Dock berörs inte de anställda inom produktionen. Även de som jobbar på produktionsenheten i Raumo står i huvudsak utanför samarbetsförhandlingarna.

Strategin och kunnandet ska uppdateras

– Lönsamheten i bolaget är mycket svag och det står klart att tyngdpunktsområdena i vår strategi inte har varit de rätta. Vår nuvarande verksamhet motsvarar inte marknadens behov varken då det gäller snabbhet eller kostnadskonkurrenskraft. Arbetsfördelningen och strukturen inom organisationen har också delvis varit oklar. Det har i sin tur lett till en oförmåga att fatta rätt beslut i rätt tid. Ovanpå allt detta har också mycket gått fel med investeringen i Raumo, konstaterar nya VD:n Tero Hemmilä.

Enligt Hemmilä har den illa fungerande strategin lett till en förlustspiral.

– Vi ska nu uppdatera vår strategi och förse den med nya fokusområden. Det handlar om att få själva grunden i vår affärsverksamhet på fötter. Vi har tyvärr förlorat mycket kunnande inom köttkedjan.

Utöver detta vill Hemmilä förtydliga rollerna och ansvaret inom organisationen och söka synergier.

– Lokalt resultatansvar kommer att betonas starkare än tidigare. Också direktionens kunnande spelar en stor roll i det jobb som nu måste utföras.

Förbättra de grundläggande processerna

Att förbättra lönsamheten handlar bland annat om att få ut mera av de grundläggande processerna, vilket betyder att använda hela djuret och hitta användningsområden också för de delar som inte har efterfrågan.

– Det kan till exempel handla om export av sådana djurdelar som inte går åt på hemmamarknaderna, förtydligar Hemmilä.

Trots de dystra siffrorna i bokslutet, nämns ändå ett par ljuspunkter.

– Rörelsevinsten i Sverige ökade jämfört med fjolåret trots den försvagade kronan. Den negativa påverkan på rörelsevinsten som beror på fjäderfäanläggningen i Raumo blev också litet mindre under det sista kvartalet 2018, säger ekonomidirektör Mikko Forsell.

Genom de anpassningsåtgärder som nu föreslås hoppas bolaget kunna öka kostnadseffektiviteten såväl i Finland som i Sverige, Danmark, Baltikum och Polen.

– Vår målsättning är att koncentrera oss starkare än tidigare på kunderna, konsumenterna och de lokala affärsverksamheterna, säger Forsell.

Ingen dividend utbetalas

Styrelsen föreslår att bolaget inte delar ut någon dividend för år 2018. År 2017 utbetalades en dividend på 0,09 euro per aktie, sammanlagt 4,9 miljoner euro.

Ser man på utsikterna för 2019 generellt förväntas den globala köttkonsumtionen öka under de kommande åren.

På HKScans hemmamarknader uppskattas ökningen komma främst inom fjäderfä och färdigmatkategorierna, medan efterfrågan inom övriga kategorier väntas förbli stabil.