Saarka6
Familjeföretaget Feedex deltog i Sarka-mässan förra helgen. Fördelarna som en mindre aktör på fodermarknaden är många, konstaterar försäljningsassistent Marjo Pikkumäki.
Jordbruk Maskin & teknik Marknad

Feedex flexibel foderleverantör

Feedex producerar uppemot 100 miljoner kilo päls- och lantbruksfoder årligen. Nötsidan har blivit den viktigaste för familjeföretaget som deltog i Sarka-mässan.

– Vi är inte ett av de största bolagen men det ger kunderna många fördelar. Vi är nära våra kunder, säger Marjo Pikkumäki, försäljningsassistent på Feedex.

Hon var på plats i Seinäjoki förra helgen när Sarka-mässan gick av stapeln. Frågan hon svarade på var vilka som är Feedex styrkor på en marknad där man är en relativt liten aktör.

– Andra fördelar med en mindre organisation är kontakten med oss. När en kund ringer är det lätt att nå fram till rätt person. Som en mindre aktör är vi också flexibla och har snabba leveranser av våra produkter. Hela vår service fungerar bra. Det är i alla fall den respons vi får av våra kunder, säger Pikkumäki stolt.

Familjeföretaget Feedex från Pedersöre är specialiserat inom lantbruksfoder och producerar foder för päls-, nöt-, svin- och hästnäringarna. Per år produceras cirka 100 miljoner kilo foder, varav nötsidan är störst av dem.

– Inom nötsektorn är ensilaget det viktigaste fodret för kött- och mjölkproducenterna. Ett bra ensilage lägger grunden men det är också viktigt att optimera foderstaten och här kommer vi in i bilden. Vi erbjuder allt från allfoder till koncentrat, mineraler och vitaminer.

Viktigt satsa på fodret

Enligt Pikkumäki är dagens producenter mycket medvetna och satsar på fodret. Vikten av bra foder ökar enligt henne i tider när lönsamheten lider på grund av låga producentpriser. 

– Största delen av producenterna inser vikten av att fokusera på bra foder. Det gäller i synnerhet yngre producenter som på ett annat sätt än tidigare vill ha en högklassig utfodring. Sparar man på fodret syns det direkt på produktionen och det har många märkt. I dag är exempelvis mjölkkor så högproducerande att förändringar i utfodringen känns av direkt, förklarar hon.

Feedex tillverkar olika blandningar som är kundspecifika, alltså helt enligt kundens önskemål. Något hon gärna lyfter fram är användningen av toxinbindare, vilket har visat sig ge positiva resultat på produktionen.

– Vi tillsätter toxinbindare i foderblandningar både rutinmässigt och på begäran. Mögeltoxiner förekommer inte bara i spannmål utan också i ensilage och toxinerna, till exempel påverkar djurens immunförsvar. Genom att tillsätta vår toxinbindare i foderblandningarna förhindras att toxinerna upptas i matsmältningskanalen.