Image0000001001
Den nya lagen medför ingen tröst för bonden bonden Vincent Verschure. Redan 2010 dömdes han för ”onormala störningar av grannsämjan” till 106.000 euro i böter då hans kor ansågs lukta illa. Sex grannar låg bakom stämningen som efter tretton år ännu inte är över. PRIVAT FOTO
Jordbruk EU

Nya lagen en seger
för landsbygden i Frankrike

Den nya lagen som skyddar franska bönder mot grannens omotiverade klagomål över oljud och lukter som uppstår som en följd av det normala arbetet på en bondgård ses som en seger för landsbygden.

– Detta är en seger för landsbygdens folk. Innan kunde storstadens folk gå till domstol för kons råmande eller tuppens kuckeliku, säger Régis Desrumaux på Frankrikes största jordbruksorganisation.

I takt med storstadsbor som flyttar ut på den franska landsbygden, har antalet domstolsmål ökat kraftigt de senaste åren mot jordbrukare som anklagas för oväsen och och stank. Uppåt tusen fall har avgjorts i domstol.

I västra Frankrike vid Atlantkusten gick exempelvis en campingägare till attack mot en lantbrukares ankuppfödning. Han anklagade den för att få campingens kunder att fly.

Sköt ihjäl tuppen

Tuppen Maurice blev rikskändis 2019 när en granne till ägaren krävde att den skulle giljotineras. Domstolen svarade att den inte behövde hamna i grytan. 

Men då tog mannen sitt gevär och sköt ihjäl tuppen. Han har därefter dömts till fem månaders fängelse och förbjudits att använda vapen under två år.

– Många av de klagande har alltså gått till domstol för att stoppa tuppar som gal, gödsel som stinker eller traktorer med högt motorljud. Det har överbelastat rättsväsendet, säger Régis Desrumaux på franska jordbruksorganisation FDSEA.

Hans gård är 130 hektar stor och ligger ett hundratal kilometer norr om den franska huvudstaden.

Han kan inte fatta varför folk inte inser att böndernas främsta uppgift är att skaffa fram mat.

– Men tack vare den nya lagen kommer det bli omöjligt att stämma grannen för denna typen av problem, vilket undviker ekonomiska och psykiska problem. Lagen kommer även att öka lusten för unga att etablera sig som jordbrukare, säger han till LF.

Redan innan jul röstade den franska Nationalförsamlingen igenom lagen. Därefter skickades den till Senaten som förväntas ge den grönt ljus i vinter.

Lantbrukarna har fått starkt stöd av landets justitieminister Eric Dupond-Moretti.

– Det är surrealistiskt att folk belamrar rättvisan med tvister om kor som råmar, röt justitieminister Eric Dupond-Moretti irriterat i höstas.

Han är säker på att den nya lagen kommer att ge landsbygdens folk makt över utflyttade stadsbor.

– Den som inte gillar landsbygdens stank och oväsen ska givetvis bo kvar i stan, säger han till medierna.

Ingen tröst för drabbad djurbonde

Fast för bonden bonden Vincent Verschure förändrar lagen ingenting.

Redan 2010 dömdes han för ”onormala störningar av grannsämjan” till 106.000 euro i böter då hans kor ansågs lukta illa. Sex grannar låg bakom stämningen som efter tretton år ännu inte är över.

– Den har inte bara orsakat en ekonomisk förlust, utan även mycket psykiskt lidande, säger Vincent som äger hundratalet kor.

Hans gård ligger ett hundratal kilometer norr om Paris. Tre av de sex grannarna tros ha velat öka värdet på sina hus. Tre av dem har därefter sålt. Men stämningen kvarstår.

– Även om ärendet är överklagat, kan jag bli tvungen att bygga om och isolera ladugården, vilket kommer att innebära en extra kostnad på 100.000 euro för den nya lagen är tyvärr inte retroaktiv, säger han till LF.

Minst femhundra andra fall gällande problematiken har fortfarande inte fått ett juridiskt avslut.