Matmarknad
De två stora matevenemangen i Västnyland, Mangs matmarknad och Slow food-festivalen i Fiskars är båda inhiberade på grund av coronapandemin. Däremot ordnas en ny matmarknad i Ingå centrum, vid hembygdsmuséet Gammelgården, om en dryg vecka.
Jordbruk Livet på landet

Ny matmarknad ser
dagens ljus i Ingå

Matmarknaden på Gammelgården är ett nytt matevenemang som ordnas i Ingå den sista helgen i september. Matmarknaden hålls på museiområdet Gammelgården i Ingå.

Eftersom den populära matmarknaden på Mangs gård i Solberg i år är inhiberad på grund av coronapandemin vill arrangörsföreningen Bo på landet rf ordna ett ersättande matevenemang som kunde hållas helt och hållet utomhus.

– På Gammelgården finns gott om utrymme och försäljningsplatserna kommer att vara lite glesare utspridda än till exempel på Hantverkardagen, berättar Camilla Gorbatow från föreningen Bo på landet.

På Gammelgården är det lättare för arrangörerna att ordna med säkerhetsarrangemang så att det blir tryggt både för försäljare och besökare.

– För den som tidigare besökt Mangs matmarknad kommer mycket att vara bekant, försäkrar Camilla Gorbatow.

Närproducerad mat och lokala råvaror spelar huvudrollen under evenemanget. Det finns i vanlig ordning både möjlighet att köpa hem av läckerheterna eller inta dem på plats. Man kan också köpa hem färdiga matportioner. Delikatesser och råvaror finns för alla smaker.

Antalet försäljare är ungefär samma som det brukar vara på Mangs. Många är de samma som återkommit år efter år men en del är också nya, berättar Gorbatow.

Fårmarknaden som i vanliga fall ordnas i Kyrkslätt är i år i stället med på marknaden i Ingå.

Undvik morgonrusning!

Matmarknaden på Gammelgården ordnas den 26-27 september, både på lördag och söndag, från klockan 10 till klockan 16.

Gorbatow uppmanar potentiella kunder att beakta detta då de planerar sitt besök.

– Vi vill undvika morgonrusning. Om alla kunder kommer samtidigt måste vi stänga ingångarna emellanåt. Det finns produkter både till lördag och söndag, lovar hon.

Gorbatow påminner också om att besökarna gärna ska ha med sig med kontanter, eftersom alla försäljare inte har möjlighet till kortbetalning. Telefonappen Mobilepay fungerar som alternativt betalningsmedel hos en del av försäljarna.

Det lönar sig också att följa principen kläder enligt väder eftersom evenemanget ordnas utomhus och i tält.

– Det enda vi inte kan beställa är vädret, men det blir nog bra, skrattar Camilla Gorbatow.

Matmarknaden på Gammelgården är den enda stora matmarknaden som ordnas under hösten, eftersom också Slow Food Festivalen i Fiskars är inhiberad i år på grund av coronasituationen. 

FOTNOT: Hembygdsmuseet Gammelgården finns på adressen Museivägen 6 i Ingå. Parkering under matmarknaden ordnas på anvisade p-platser i närheten. Matmarknaden hålls 26-27.9 klockan 10-16.