Valtra G 4 Webben
G135-modellen i action i åkermiljö. FOTO: Valtra
Jordbruk Maskin & teknik Tema

Nu kommer Valtras nya G-serie

Valtra är i höst aktuell med sin femte traktorserie. Den splitternya G-serien omfattar fyra effektklasser från 105 upp till 145 hästkrafter. Styrhytterna är i sin tur försedda med olika standardutrustningsnivåer.

Valtras nya G-serie är resultatet av ett mångårigt inhemskt utvecklingsprojekt. I en snar framtid kommer fyra olika modeller att finnas tillgängliga på marknaden.

– Senast i november väntas den nya serien anlända till affärer runt om i landet. I dessa coronatider kommer enbart personliga provkörningar att erbjudas. Några officiella utställningar är inte möjliga att ordna just nu, säger David Köping, traktor- och maskinförsäljare på Agco Finland i Vasa.

– G-serien har redan börjat lanseras elektroniskt på internet och offerter har riktats till potentiella kunder. Det har också kommit förfrågningar från fältet, tillägger Köping i samma andetag.

Valtra G 1 Webben
– Ett förmånligare alternativ än N-serien, säger traktor- och maskinförsäljaren David Köping i Vasa. Han har bekantat sig allmänt med Valtras nya G-serie i samband med en produktskolning i Mellersta Finland. FOTO: Joakim Snickars

Versu möjliggör automatstyrning

Den rutinerade traktorförsäljaren David Köping har tidigare i år bekantat sig med G-serien. Han har deltagit i en produktskolning, som Valtra arrangerade på ett provkörningsområde i närheten av fabriks- och produktutvecklingsområdet i Suolahti.

– Vi var indelade i smågrupper om tio personer. På plats fanns representanter från produktutvecklingen och vi träffade också den utbildare och stödperson som anlitas i sammanhanget. Vi var med om provkörningar och fick lära oss om växellådor och andra tekniska utrustningar i de olika nya modellerna.

I enlighet till antalet hästkrafter är Valtras nya G-serie indelad i fyra storlekar, varav G105 är den minsta och G135 den största.

– Dessutom finns det en tilläggseffekt på tio hästkrafter enheter via växel B5. Det betyder 145 hästkrafter för G135-modellen, säger David Köping.

Den starka prestandan kombinerat med stor smidighet är en huvudorsak till att Köping beskriver G-serien som mera förmånlig och praktisk än N-serien.

– Samtidigt är styrförmågan hos seriens modeller bättre. Omfånget är lite mindre än tidigare när man svänger, tillägger han.

I hyttmiljöerna är styrtekniken i hög grad digitaliserad. För varje modell finns det tre alternativ att välja mellan beroende på hur mycket teknik köparen önskar sig.

– Nöjer man sig med lite mindre digitalisering väljer man Active eller Hightech. Hightech är en väldigt praktisk grundtraktor för den som klarar sig utan avancerad elektronik. Vill man ha stort hydraulflöde är Active en möjlighet.

– Den mest avancerade tekniska versionen är Versu som möjliggör automatstyrning. Man kan ställa in önskad vändtegsautomatik och olika hydrauliska arbetsmoment som till exempel lyftningar. Frontlastarinställningar, skoplås och farthållning är exempel på annat som kan regleras via Versu, säger Köping.

Valtra G 3 Webben
Så här ser det ut i styrhytten till det tekniskt mest avancerade alternativet G 135 Versu. FOTO: Valtra

Inte svårt ta till sig tekniken

Enligt Köping är de tekniska lösningarna i praktiken inte heller särskilt svåra att ta till sig.

– Om man använder en smarttelefon till vardags lär man sig de här systemen snabbt, säger han.

Varför behöver jordbrukare ha tillgång till så här pass avancerad teknik i sina traktorer?

– Behovet varierar förstås inom jordbrukarkåren. En del jordbrukare klarar sig med mera grundläggande traktorteknik. Däremot har producenter som är inriktade på radodling på omfattande arealer eller andra mera krävande typer av precisionsodling större nytta av mera tekniskt avancerade alternativ.

– På så vis kan producenterna spara både tid och energi i olika faser av produktionen, från sådd och plantering till skörd. Man behöver inte heller anställa personer som utför samma arbete vilket innebär ytterligare besparingar. I slutändan kan dessutom kvaliteten på jordbruksprodukterna höjas, säger David Köping.

Valtra G 2 Webben
G135-modellen är den kraftigaste versionen i Valtras nya G-serie. En ökning på tio hästkrafter är möjlig via växel B5. Därmed blir den totala prestandan 145 hästkrafter. FOTO: Valtra

Största delen av Valtra-produktionen går på export

G-serien är den femte traktorserien som Valtra lanserar efter de föregående A, N, T och S-serierna.

– Produktutvecklingsarbetet har gjorts med inhemskt kunnande vid Valtras enhet i Suolahti. Det handlar om en kreativ process som pågått i över fem år.

Valtra-fabriken är med sina närmare 800 anställda plus ett stort antal sysselsatta i anslutande funktioner en mycket betydelsefull arbetsgivare i Mellersta Finland. 

Idag säljs över nittio procent av företagets traktorproduktion till utlandet. Över en tredjedel riktas till marknaderna i Frankrike och Tyskland.

En praktisk fråga. Vad kostar de nya modellerna i G-serien?

– Prismässigt varierar det mellan 85.500 och 108.100 euro. Inklusive moms. Den förmånligaste modellen är G105 Hightec, medan det dyraste valet är G135 Versu, säger David Köping.

Även om det handlar om stora pengar är det fortsättningsvis ovanligt att flera jordbrukare går ihop för att köpa en gemensam traktor om det inte handlar om gemensamma odlingsprojekt eller sammanslutningar.

– För det mesta är traktorer privatägda. Samägande förekommer i högre grad i fråga om jordbruksmaskiner eller till exempel skördetröskor. Ofta samarbetar moderna jordbrukare även på så vis att de växlar tjänster och utför olika slags produktionsarbeten åt varandra. Jordbruksentreprenadarbeten har dessutom blivit klart vanligare, säger David Köping.