Snellman9
I början av september tvingades Snellman i Jakobstad ta hjälp av konkurrenterna inom förädlingsindustrin. Orsaken var ett utbrott av covid-19 som gjorde att många hamnade i karantän. Nu är produktionen i full gång igen.
Jordbruk Marknad

Normal produktion på Snellman
– aviserar höjda producentpriser

Snellman drabbades hårt av coronaviruset i början av september. Men nu börjar ordningen vara återställd – och företaget kan återigen fokusera krafterna på att underlätta den svåra situationen för svinproducenterna.

– Det kostade så klart, men visst finns solidaritet inom förädlingskedjan. Jag vill tacka våra konkurrenter HK och Atria som med kort varsel hjälpte oss med fraktslakt och -styckning när läget med coronaviruset var som värst hos oss, säger Roland Snellman, vd för Snellmans köttförädling.

I början av september drabbades köttförädlingsföretaget i Jakobstad hårt av coronaviruset. Som mest satt över hundra anställda i karantän för ett par veckor sedan, vilket fick återverkningar på produktionen.

– Smittan kom in på nedskärningen som är en kritisk avdelning för hela produktionen. Om slaktkropparna inte kommer vidare därifrån påverkas slaktmängderna snabbt och på grund av att så många var i karantän var vi tvungna att satsa på fraktslakt för svin, berättar Snellman.

Längre väntetid för producenterna

Enligt Snellman påverkade situationen vid fabriken producenterna enbart genom förlängda köer.

– Det blev längre kö för hämtning av djur och det uppstod en viss oro bland producenterna. Men tack vare fraktslakten fick vi kön på svinsidan att stanna upp. Gällande nöt uppstod en kö, men nu under hösten höjs slakt- och styckningsmängderna för att korta av väntetiderna.

Under hela pandemin har Snellman följt myndigheternas restriktioner och i vissa fall också tillämpat egna som varit ännu hårdare. Vid ett par tillfällen har det skett mindre utbrott, men aldrig ett så stort som nu.

– Vi vet att smittan nu kom in i huset kanske främst på grund av oförsiktighet. Det handlar om trötthet och det gör att man släpper lite på garden.

Jakobstadsregionen har haft en något lägre vaccinationsgrad än övriga landet. Men enligt Snellman var inte det orsaken till utbrottet.

– Vi har haft hårda karantänregler så utbrottet har ingen koppling till vaccinationstäckningen. Men i samband med det här har vi ordnat ett eget vaccinationstillfälle på fabriken med hälsovården i Jakobstad och resultatet blev att cirka trettio anställda fick sin första dos och lika många tog tillfället i akt och tog sin andra dos.

Med facit på hand konstaterar han att Snellman lyckades mota Olle i grind relativt snabbt. Veckorna 37-38 var tuffa, men redan förra veckan började situationen bli normal.

– Om man ser globalt har flera stora fabriker i Tyskland och USA tvingats stänga tillfälligt på grund av pandemin. I Finland har köttförädlingsindustrin haft mindre utbrott, men genom samarbete har vi lyckats otroligt bra med tanke på det rådande läget.

Snellman1
Det är nu normal produktion som gäller vid Snellman igen. Nu är all fokus igen på att underlätta den svåra situationen för svinproducenterna. Vi höjer priserna på svinkött i november och december, men vi kan inte dra hela lasset på egen hand, säger Roland Snellman, vd för Snellmans köttförädling.

Snellman gör flera prishöjningar

Något som överraskar är att utmaningarna i september till trots lyckades Snellman göra en tillväxt i september som överträffade budgeten. Hur det har gått till vet inte Roland Snellman.

– Personalen har gjort en helt otrolig prestation och jobbat hårt för att få ut produkter. Våra mellanlager för färdiga produkter har tömts och fryslagren har också blivit mindre.

Det tyder åtminstone på att efterfrågan är fortsatt stor och Snellman kan nu återigen fokusera sina krafter på lönsamhetskrisen inom svinsektorn. Alla köttproducenter har drabbats hårt av stigande produktionskostnader samtidigt som producentpriserna haltat på stället och till och med sänkts.

– Läget är väldigt tufft för i synnerhet svinproducenterna. Men vi har reagerar och höjde priserna på svinkött redan i augusti. Och vi höjer på nytt i november och igen i december. I januari kommer vi att ha höjt priset på svinkött med över 10 cent jämfört med i somras.

– Och vi har också kommunicerat höjningar på nötsidan, säger Roland Snellman.

Snellmans har också höjt tillägget för uppfödare som övergår till ett Superior-foderkoncept där soja ersätts av baljväxter.

– Det innebär att de producenter som gått in för sojafattig uppfödning får 5 cent per kilo i kvalitetstillägg från början av nästa år. Med de här åtgärderna vill vi visa att vi fortfarande vill ha den volym vi har och att det är viktigt att producenterna tar in nya smågrisar och inte minskar på sin egen produktion av slaktsvin, säger han.

Och fortsätter:

– Vi är medvetna om att det här åtgärderna inte är tillräckliga, men vi försöker göra allt för att dra vårt strå till stacken, men vi kan inte göra allt på egen hand. Med de här höjningarna vill vi också öka trycket på konkurrenterna som sitter på de stora volymerna, säger han.

Kostnadstryck på 32 miljoner euro

Snellman beskriver situationen som utmanande. För bolaget, som har en årsvolym på griskött på cirka 35 miljoner kilo, innebär höjningen därmed cirka 3,5 miljoner euro på årsnivå.

– Inom hela kedjan pratas det om att svinproducenterna behöver en höjning med 20 cent per kilo. Räknar med att landets produktion av griskött är cirka 160 miljoner kilo per år handlar det om ett ökat kostnadstryck på 32 miljoner för hela kedjan.

– Läget är svårt för alla och det här är pengar som vi måste få ut i andra ändan av handeln och konsumenterna, säger han.

Något som försvårar den strävan är att det just nu finns importkött som säljs till ett rekordlågt pris.

– Vi kan inom förädlingsindustrin inte blunda för att det finns stora billiga importpartier av svin- och nötkött på marknaden just nu som påverkar prisbilden för inhemska produkter.

Huruvida de stora handelsaktörerna är villiga att satsa ännu mera på inhemska köttproduktionen vet inte Roland Snellman. Men han vet så mycket att om att Snellman och de övriga köttbolagen vill ha inhemsk råvara så måste man kunna betala ett skäligt pris.

– Det är väldigt olyckligt att foderpriserna nu har skjutit i höjden samtidigt som skörden inte blev bra här i nejden. Dessutom köpte Kina upp stora mängder korn i fjol och allt det påverkar våra producenter.

– Men vi försöker ta vårt ansvar och vi försöka göra allt vi kan för att kunna betala ett tillräckligt högt pris så att vi får de volymer som vi behöver. Vi har också andra planer på gång för våra producenter, men jag kan inte berätta mer om det i nuläget annat än att det i grunden handlar om pengar, säger Snellman.