Bollestad Olaug
Jordbruk EU

Norge fick ny jordbruksminister

Den borgerliga norska trepartiregeringen under ledning av statsminister Erna Solberg har breddats med Kristelig Folkeparti (KrF). Partiledaren Olaug Bollestad har utsetts till jordbruksminister.

Den nya regeringsplattformen omfattar därmed Fremskrittspartiet, Høyre, mittenpartiet Venstre och KrF. Regeringen fortsätter att stöda ett fungerande importskydd, avtalssystemet för jordbruket, marknadsregleringen och egendomspolitiken.

Producentorganisationen Norsk Bondelag hoppas på ett fortsatt gott samarbete med regeringen och den nya jordbruksministern. Producentbasen Lars Petter Bartnes är nöjd över att regeringen nu avstår från strävandena att liberalisera matproduktionen.

Vi utgår från att ministern känner sitt ansvar. Bollestad ger intrycket av en jordbruks- och matminister med ett genuint engagemang för jordbruket. Hon har försvarat jordbruket i Stortinget och leder ett jordbruksvänligt parti, noterar Bartnes.

Norges Bondelag anser att mångfalden är det norska jordbrukets starkaste trumf. Produktionen på mindre, mellanstora och större gårdar gör det möjligt att bedriva jordbruk i hela landet. Det upprätthåller sysselsättningen ute i regionerna.