C316F5A3976C26Bb69Afbfb6C5Fd9A4F8633978F
Under ett medborgarmöte i den lantliga småstaden Bourg-de-Péage distanserade sig president Emmanuel Macron från planerna på ett nationellt glyfosatförbud redan 2020. FOTO: Élysée
Jordbruk EU

Macron backar från
franskt glyfosatförbud

Frankrikes president Emmanuel Macron kan inte genomföra sitt löfte att fasa ut användningen av glyfosat i landet senast i slutet av 2020. Enligt Macron är ett förtida, nationellt förbud inte möjligt. I EU gäller tillståndet fram till slutet av 2022.

Efter det kontroversiella EU-beslutet att förlänga tillståndet för glyfosat till 2022 lovade Macron att Frankrike eftersträvar ett nationellt förbud redan i slutet av 2020. Löftet har varit svårare att infria än Macron hade kunnat föreställa sig.

Under en offentlig medborgardiskussion i den lantliga småstaden Bourg-de-Péage i sydöstra Frankrike, medgav Macron att ett hundraprocentigt förbud mot glyfosat inte kan genomföras på en så kort tid.

Macron argumenterade att jordbruket inte ännu tål ett så strängt förbud. Det skulle komplett ta kål på flera sektorer. De franska producentorganisationerna har protesterat häftigt mot planerna.

Många svårigheter att driva på förbudet

Den franska presidenten har lovat att stöda landets producenter med intensivrådgivning och diverse statliga program som ska hjälpa dem att finna användbara alternativ till glyfosat. Men bönderna har inte låtit sig övertygas.

Producentorganisationerna ondgör sig över att deras medlemmar hamnar i en snedvriden konkurrenssituation gentemot producenter i andra länder. Dessutom har tillståndsprocessen för glyfosatpreparat redan försvårats i Frankrike.

Regeringen försöker minska insatsen av glyfosat i jordbruket genom nya bestämmelser. Den statliga myndigheten Anses för säkerhet inom livsmedel, miljö och arbete, har vidtagit olika åtgärder för att starta avvecklingen.

För varje användningsområde undersöker experter möjligheter att finna alternativ till glyfosat. Om det undersökta substitutet uppfyller kriterierna, skulle tillståndet för glyfosat inte längre förnyas för den aktuella användningen.

Men också inom politiken har Macron stött på patrull. Då frågan behandlades i Nationalförsamlingen röstade en bred majoritet i parlamentet mot Macrons förslag. Motstånd kom till och med från hans eget parti La République en Marche.

Macrons miljöminister Nicolas Hulot slängde in handduken en tid senare efter att ha gått bet på uppgiften att bädda för en ordnad avveckling. Samtidigt har producenterna skärpt sitt motstånd genom att dra ut i protester.

Enligt jordbruksminister Didier Guillame är det omöjligt att komplett fasa ut glyfosat för alla användargrupper fram till slutet av 2020. Det kompletta förbudet är ett politiskt mål, men i praktiken täcker det högst 80 procent av användarna.

Miljögrupperna kritiserar Macron

Miljöorganisationerna anser att Macrons senaste eftergifter är ett resultat av de gula västarnas hårda påtryckningar ute på gatorna. Hans uttalande är antagligen ett försök att lugna ner opinionerna, säger en representant för miljögruppen RFI.

Enligt RFI kan strategin slå fel. Bland jordbrukarna kan medgivandet tolkas som en signal till fortsatta protester. Miljögrupperna hade väntat sig en motsatt signal – att regeringen går vidare med målet att förbjuda glyfosat i kombination med fortsatt rådgivning om alternativ.

Under tiden fortsätter glyfosat att generera nya rubriker. En förvaltningsdomstol i Lyon drog nyligen in tillståndet för ogräsmedlet Roundup Pro 360. Utslaget motiverades av att matsäkerhetsmyndigheten Anses felaktigt hade godkänt preparatet i mars 2017.

Domstolen argumenterar att Anses hade handlat mot bättre vetande, eftersom vetenskapliga studier har påvisat att Roundup Pro 360 är skadligare än glyfosat och möjligen cancerframkallande.