Jordbruk Skogsbruk EU

Nio länder kräver
ändring i EU:s taxonomi

Sveriges energiminister Anders Ygeman markerar tillsammans med nio andra EU-länder att man inte står bakom förslaget att införa ytterligare krav på bioenergi i EU:s taxonomi. Länderna framför sin ståndpunkt i ett gemensamt brev till EU-kommissionen.

Anders Ygeman har tagit initiativet till brevet som, utöver Sverige, har undertecknats av Slovenien, Finland, Litauen, Estland, Slovakien, Ungern, Polen, Lettland och Tjeckien.

I brevet framhålls att det är avgörande att bioenergi som uppfyller hållbarhetskriterier i EU:s förnybarenergidirektiv också klassas som en hållbar investering enligt taxonomin.

– Kommissionens förslag om bioenergi behöver revideras. Taxonomin måste vara utformad så att den leder till ökade investeringar i bioenergi, vattenkraft och annan förnybar energi, säger Anders Ygeman.

EU-kommissionen publicerade den 20 november ett utkast till delegerad akt för de klimatrelaterade målen i taxonomin. Utkastet var föremål för offentlig konsultation till den 18 december. Drygt 40.000 svar har inkommit som kommissionen nu analyserar.