Gardsbutiker 2022
Nästan 90 gårdsbutiker är redan med i samarbetet.
Jordbruk

Närmare 90 gårdsbutiker:
Digital karta samlar
österbottniska pärlor

Arbetet med att skapa en karta över gårdsbutiker i de österbottniska landskapen har gått över förväntan. Nästan 90 gårdsbutiker är redan med i samarbetet.

– De flesta butikerna är små och saknar egna resurser för marknadsföring, säger Mats Sabel, projektchef för ”Plattform för Matriket Österbotten”.

En enskild gårdsbutik på egen hand räcker heller inte alltid för att locka turister från längre håll.

– Men tillsammans kan butikerna ha enorm dragningskraft, säger Mats Sabel, som också representerar Dynamo Närpes, som håller i trådarna för projektet.

Samlade på ett ställe

Mats Sabel har lett projektarbetet att söka fram gårdsbutiker och samla uppgifter om dem. Slutresultatet är en digital karta som bara växer och växer.

Den digitala kartan, som finns tillgänglig på tre olika språk, visar i skrivande stund redan vägen till 89 olika butiker. Den gemensamma nämnaren för butikerna är att de säljer lokalproducerade unika produkter eller tjänster.

– Gårdsbutikernas service är personlig och många av butikerna har enormt fina produkter, säger Mats Sabel.

Ett exempel på en av många gårdsbutiker som är värda ett besök är Annin Marjatarha ute i Kauhavas glesbygd. Anni, som egentligen heter Arja Raatikainen, säger till och med själv att deras butik ligger riktigt avsides.

– För att locka hit folk måste vi därför ha något speciellt att bjuda på, säger Arja Raatikainen.

Arja Raatikainen brinner för odling och det är familjens egna hallon- och jordgubbsodlingar som skapar förutsättningar för verksamheten.

Familjen har skapat ett härligt café som lockar besökare långa vägar ifrån. Kunderna kommer för att i en charmig, gammaldags miljö äta sig mätta på våfflor och köpa hem sylt och andra bärprodukter.

Bjorn Haga
Björn Hagas nisch är att erbjuda färska ägg direkt från producenten.

Kartan har redan gett affärer

Björn Hagas gårdsbutikssatsning är också med på kartan. Färska ägg direkt från producenten är Närpesföretagets specialitet.

Björn Haga gillar tanken bakom en samlande digital karta. Han säger att den gör att kunder även från längre håll hittar fram och att det redan lett till affärer.

Haga gårds gårdsbutik i Närpes startade 2004. I fjol öppnade företaget två nya gårdsbutiker i Vasa – butiker som är tekniska innovationer i sig.

Vasabutikerna är obemannade äggbodar, där konsumenterna kan köpa ägg utan mellanhänder.

– Nytt till våren blir att vi också börjar sälja hantverkarglass där, tillverkat av Närpes Glassfabrik, säger Björn Haga.

Leponiemen1
Ingången till Leponiemen Maatilas gårdsbutik är inbjudande.

Vissa kör ekologiskt

En del av gårdsbutikerna har satsat hårt på ekologiska varor. Leponiemen Maatila i Vetil, som håller öppet ett par dagar i veckan, är ett bra exempel på just det.

Familjeföretaget säljer både kött och spannmål. Tiia Leponiemi säger att de väljer att producera ekologiskt för att det bättre tar miljön i beaktande.

– Våra egna värderingar är orsaken bakom det valet, säger Tiia Leponiemi.

Den digitala kartan hittas på webbadressen gardsbutiker.dynamonarpes.fi. Ett bra tips från kartmakarna är att kontrollera öppettiderna på producenternas webbplatser eller genom att ringa dem innan du ger dig ut på upptäcktsfärd.

Kartan har tagits fram av projektet Matriket Österbotten i samarbete med projektägaren Dynamo Närpes och finansiären Österbottens NTM-central.

Peter Stolpe
peter.stolpe@vaasainsider.fi