Img 5838
Mustig grönsakssoppa.
Livet på landet

Mustiga recept i februari

Mustig grönsakssoppa (4 pers)

150 gr sellerirot

150 gr morötter

150 gr persiljerot

150 gr fänkål

150 gr jordärtskocka

50 gr vårlök/vanlig lök

1 tsk fänkålsfrön krossade

1 msk grönsaksbuljong eller 1 kub

4 msk tomatpuré

150 gr paprika

2 vitlöksklyftor

1 lit vatten

persilja

salt och peppar

Skala och tärna grönsakerna i små bitar. Fräs vårlök, vitlök och paprika i olja, häll på vatten och lägg grönsaksbitarna i grytan. Tillsätt buljong och tomatpuré och mortlade fänkålsfrön. Smaka av med salt och peppar då grönsakerna är mjuka efter ca 15-20 min och tillsätt persilja.

Img 5877
Sallad med räkor och sojasås.

Sallad med räkor och sojasås (4 pers)

Ca 600 gr räkor, stora eller små

1 paprika

400 gr äggplanta

1 schalottenlök

3 klyftor vitlök

1–2 chili

persilja

färsk koriander/1 tsk torkad

4 msk soja

1 bit ingefära

saften av en halv citron/lime

1 tsk honung

peppar

400 gr blandsallat

Skala äggplantan och skär i små kuber, ansa paprika och chili och skär i små bitar. Finhacka lök och vitlök och fräs grönsakerna i olja tills de mjuknat. Tillsätt sojasås, citronsaft, riven ingefära, honung, koriander och till sist räkorna, värm snabbt. Lägg räk-grönsaksblandningen på sallatsbladen, häll över spadet och strö på persilja.

Img 5941
Kalkonfärsbiffar i chili-tomatsås.

Kalkonfärsbiffar i chili-tomatsås

400 gr kalkonfärs/kycklingfärs

2 vitlöksklyftor

rivet skal av en citron

1 dl ströbröd

2 ägg

1 kycklingbuljongtärning

0,5 dl vatten

peppar

Smält buljongtärningen i lite vatten, häll över ströbrödet, riv citronskal och blanda i. Rör ner ägg och kalkonfärs och peppra, eventuellt behövs lite salt till. Stek färsbiffarna några minuter på varje sida och sätt i såsen.

Tomatsås

5 dl tomatsås av passerade tomater

1 lök

2 vitlöksklyftor

100-200 gr mild chili

1 msk oregano eller pizzakrydda

2 msk vitvin

1 tsk strösocker

1 grönsaksbuljongtärning

peppar

persilja

Grana Padano - riven hårdost

Fräs lök, vitlök, pizzakrydda och finskuren chili i olja, häll över vitvin och tillsätt sedan passerade tomater och lite socker, smaka av med salt och peppar. Låt koka i ca en halv timme, sätt i de stekta kalkonfärsbullarna och strö över persilja. Servera med spagetti och finriven ost.

Img 5946
Linsgryta med korngryn och stekt korv.

Linsgryta med korngryn och stekt korv (4 pers)

250 gr torkade gröna linser

100 gr torkade korngryn

1 lök

2 vitlöksklyftor

färsk salvia/1 tsk torkad

färsk rosmarin/1 tsk torkad

1 dl vitvin, kan lämnas bort

2 grönsaksbuljongtärningar

2 stora morötter

persilja

peppar

Ca 600 gr råkorv - salsiccia, chorizo eller annan korv.

Blötlägg korngryn och linser i några timmar. Sila av vattnet. Fräs lök, vitlök och kryddor, häll över vitvin, tillsätt korngryn och linser och fyll med vatten så att det täcker grynen. Tillsätt buljongtärningar och låt koka i ca en halv timme tills grynen är nästan kokta. Skala morötterna och skär i små bitar och tillsätt i grytan tillsammans med persilja. Koka 10 minuter till och smaka av med peppar och ev. mer salt beroende på hur salta buljongtärningarna är. Stek korvarna och servera med grytan.