Mustig grönsakssoppa (4 pers)
150 gr sellerirot
150 gr morötter
150 gr persiljerot
150 gr fänkål
150 gr jordärtskocka
50 gr vårlök/vanlig lök
1 tsk fänkålsfrön krossade
1 msk grönsaksbuljong eller 1 kub
4 msk tomatpuré
150 gr paprika
2 vitlöksklyftor
1 lit vatten
persilja
salt och peppar
Skala och tärna grönsakerna i små bitar. Fräs vårlök, vitlök och paprika i olja, häll på vatten och lägg grönsaksbitarna i grytan. Tillsätt buljong och tomatpuré och mortlade fänkålsfrön. Smaka av med salt och peppar då grönsakerna är mjuka efter ca 15-20 min och tillsätt persilja.
Sallad med räkor och sojasås (4 pers)
Ca 600 gr räkor, stora eller små
1 paprika
400 gr äggplanta
1 schalottenlök
3 klyftor vitlök
1–2 chili
persilja
färsk koriander/1 tsk torkad
4 msk soja
1 bit ingefära
saften av en halv citron/lime
1 tsk honung
peppar
400 gr blandsallat
Skala äggplantan och skär i små kuber, ansa paprika och chili och skär i små bitar. Finhacka lök och vitlök och fräs grönsakerna i olja tills de mjuknat. Tillsätt sojasås, citronsaft, riven ingefära, honung, koriander och till sist räkorna, värm snabbt. Lägg räk-grönsaksblandningen på sallatsbladen, häll över spadet och strö på persilja.
Kalkonfärsbiffar i chili-tomatsås
400 gr kalkonfärs/kycklingfärs
2 vitlöksklyftor
rivet skal av en citron
1 dl ströbröd
2 ägg
1 kycklingbuljongtärning
0,5 dl vatten
peppar
Smält buljongtärningen i lite vatten, häll över ströbrödet, riv citronskal och blanda i. Rör ner ägg och kalkonfärs och peppra, eventuellt behövs lite salt till. Stek färsbiffarna några minuter på varje sida och sätt i såsen.
Tomatsås
5 dl tomatsås av passerade tomater
1 lök
2 vitlöksklyftor
100-200 gr mild chili
1 msk oregano eller pizzakrydda
2 msk vitvin
1 tsk strösocker
1 grönsaksbuljongtärning
peppar
persilja
Grana Padano - riven hårdost
Fräs lök, vitlök, pizzakrydda och finskuren chili i olja, häll över vitvin och tillsätt sedan passerade tomater och lite socker, smaka av med salt och peppar. Låt koka i ca en halv timme, sätt i de stekta kalkonfärsbullarna och strö över persilja. Servera med spagetti och finriven ost.
Linsgryta med korngryn och stekt korv (4 pers)
250 gr torkade gröna linser
100 gr torkade korngryn
1 lök
2 vitlöksklyftor
färsk salvia/1 tsk torkad
färsk rosmarin/1 tsk torkad
1 dl vitvin, kan lämnas bort
2 grönsaksbuljongtärningar
2 stora morötter
persilja
peppar
Ca 600 gr råkorv - salsiccia, chorizo eller annan korv.
Blötlägg korngryn och linser i några timmar. Sila av vattnet. Fräs lök, vitlök och kryddor, häll över vitvin, tillsätt korngryn och linser och fyll med vatten så att det täcker grynen. Tillsätt buljongtärningar och låt koka i ca en halv timme tills grynen är nästan kokta. Skala morötterna och skär i små bitar och tillsätt i grytan tillsammans med persilja. Koka 10 minuter till och smaka av med peppar och ev. mer salt beroende på hur salta buljongtärningarna är. Stek korvarna och servera med grytan.