20220125 112412 1
Företaget är inte konkursmässigt. Men på grund av fortsatt ovissa utsikter inom pälsbranschen har det här beklagliga beslutet tagits, säger Ralf Runonen, vd för Molpe Frys. Själv har Runonen arbetat i företaget sedan augusti 2015.
Landsbygdsnäringar

Molpe Frys avslutar sin
produktion i slutet av januari

Produktionen vid det anrika foderköket Molpe Frys upphör den 28 januari. På grund av en aktuell produktionsnivå som inte är ekonomiskt lönsam lägger det 58-åriga landsbygdsföretaget nu ner sin verksamhet.

På sistone har den årliga pälsdjursfoderproduktionen vid Molpe Frys uppgått till 5,2 miljoner kilo. Det är ett resultat som inte tillfredsställer aktiebolagets ägare.

– Den här nivån är tyvärr för låg för att den här företagsverksamheten ska vara lönsam. Vi borde nå upp till minst 6,5 miljoner kilo för att hålla oss över ytan, säger Ralf Runonen, vd på Molpe Frys.

– Utsikterna för 2022 är fortsättningsvis mörka. Coronapandemin håller i sig och produktionen inom pälsbranschen minskar. Utsikterna för den kommande marsauktionen är inte heller goda. Efter möten och överväganden har företagets styrelse nyligen fattat ett beslut om nedläggning, fortsätter Runonen.

Nedläggningen av Molpe Frys berör något över 30 pälsfarmer mellan Oxkangar och Harrström. Foderleveranserna till dessa aktörer kommer att ombesörjas av Nyko från och med den 31 januari.

– På senare tid har vi haft fem foderkunder här i Molpe. I praktiken kommer endast en farmare att fortsätta vara aktiv inom näringen framöver. I november meddelade tre producenter att de slutar, säger Runonen.

Ralf Runonen betonar samtidigt att Molpe Frys inte är konkursmässigt. På grund av allmänt ovissa utsikter i pälsvärlden och avsaknad av rationella finansieringsmöjligheter väljer man ändå att sluta.

– Visst är det beklagligt att det här anrika landsbygdsföretaget tvingas sluta.

Molpe Frys har varit profilerat som det äldsta foderköket i Korsnäs- och Närpestrakten. I anslutning till fiskehamnen i Molpe inledde företaget sin verksamhet 1964. Samma år bildades motsvarande frysföretag i Norrnäs och Korsnäs.

Fyra anställda varav en deltidsanställd, tre foderbilschaufförer samt olika strömmingsleverantörer drabbas av bortfallet.

20220125 110100 1
Den 28 januari går en lokal epok i graven då Molpe Frys slutar tillverka pälsdjursfoder. Företaget såg dagens ljus för 58 år sedan.