Foojs1
I tisdags höll Viinamäen Farmi Oy i Jalasjärvi öppet hus. Det är fråga om en anläggning för mjölkproduktion med hela åtta mjölkningsrobotar som ska mjölka närmare 500 kor.
Jordbruk Maskin & teknik

Mjölkanläggning med
åtta robotar i Jalasjärvi

I tisdags höll Viinamäen Farmi Oy i Jalasjärvi öppet hus. En enorm anläggning för mjölkproduktion med hela åtta mjölkningsrobotar som ska mjölka närmare femhundra kor.

Anläggningen blir NHK:s första så kallade XL-gård med åtta mjölkningsrobotar, fem av modellen Lely Astronaut A5 och tre av den äldre modellen A4.

Producenten som driver företaget, Timo Viinamäki, hade tidigare en anläggning med tre mjölkningsrobotar.

Foojs3
Viinamäen Farmi OY är NHK:s första så kallade XL-gård i Finland och har åtta mjölkningsrobotar. Fem är av Lelys senaste modell Astronaut A5 och tre är av den äldre modellen A4.

I samband med planeringen av den 151 meter långa och 33 meter breda anläggningen med lösdrift har djurens välbefinnande beaktats i hög grad.

Bland annat har Viinamäki valt att i stället på mattor satsa på djupströbäddar på 25 centimeter, ett så kallat Soft Deep bed-koncept.

Foojs5
Arrangören räknade med kring 2.000 besökare till den nya mjölkanläggningen med åtta mjölkningsrobotar. När produktionen är i full gång kommer den mjölkande besättningen att uppgå till närmare 500.