Livet på landet

Mikko Ollikainen ordförande
för en ny skärgårdsdelegation

Statsrådet har tillsatt en ny skärgårdsdelegation (SANK), meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Alla riksdagspartier är representerade i skärgårdsdelegationen. Ordförande blir nu SFP:s riksdagsledamot Mikko Ollikainen.

– Jag kommer från en skärgårdskommun och att jag får förtroende att vara ordförande i skärgårdsdelegationen betyder verkligen mycket för mig. Det gläder mig och jag hoppas och tror att jag kan ge mycket till SANK. Medan jag var tf kommundirektör i Malax kommun fick jag arbeta vid SANK:s sekretariat, säger Ollikainen.

Delegationens vice ordförande är Samlingspartiets riksdagsledamot Pauli Aalto-Setälä. Övriga medlemmar i delegationen är Viliina Välimäki (Samlingspartiet), Vilhelm Junnila (Sannfinländarna), Marika Sorja (Sannfinländarna), Ari Torniainen (Centern), David Pettersson (Kristdemokraterna), Jarkko Wallinkoski (Rörelse Nu), Niina Alho (SDP), Kirsikka Moring (Gröna förbundet) och Nina Söderlund (Vänsterförbundet).

Den nya skärgårdsdelegationen ska först utarbeta ett nytt skärgårdsprogram och delta i arbetet med att uppdatera skärgårdslagen. Skrivningen om en uppdatering av skärgårdslagen finns i Petteri Orpos regeringsprogram och den bereds vid jord- och skogsbruksministeriet.

– Under de kommande åren förväntar jag mig särskilt ett öppet och kreativt tänkande för att utveckla vår vackra och unika skärgård och för att sprida mer information om skärgården och dess styrkor nationellt. Jag ser också att skärgårdsdelegationen har en central roll vid uppdateringen av skärgårdslagen, säger Ollikainen.