Jordbruk

Mer till miljöersättning och livsmedelsverket i fjärde tilläggsbudgeten

Tilläggsanslaget på 65 miljoner euro för miljöersättning ingår i regeringens förslag till årets fjärde tilläggsbudget, som statsrådet tog ställning till nyligen. Av summan står Finland för 37,7 miljoner och EU för 27,3 miljoner euro.
Jord- och skogsbruksministeriet meddelade tidigare i höstas om tilläggsanslaget efter att regeringens budgetproposition hade getts offentlighet.

Pengarna har i förslaget flyttats från momentet för djurens välmående.

Det sammanlagda anslaget för miljöersättning, ekologisk produktion, rådgivning och investeringar utanför produktionen skulle således bli 355,71 miljoner euro.

Livsmedelverket får 3,314 miljoner euro till i fjärde tilläggsbudgeten för att trygga sin verksamhet. Av summan ska 314.000 euro användas för informationssystem.

Det påverkar dock inte de samarbetsförhandlingar som verket meddelade om nyligen. Livsmedelsverket eftersträvar bestående inbesparingar på fem miljoner euro under nästa år.

Dessutom planerar livsmedelsverket att permittera hela personalen för en viss tid. De potentiella åtgärderna som berör personalen ska enligt planen genomföras under 2020.

Inom arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde föreslås ett tilläggsanslag på 36,1 miljoner i produktionsstöd för förnybar energi. Anslaget i årets ordinarie budget är 214,5 miljoner euro. MG