Mass3
Förra helgen ordnades Ollikkala-mässan i Kannus, en mässa som bäst kan beskrivas som en lantbruksmässa för hela familjen. Mässan blev mycket lyckad och lockade över 7.500 besökare och kommer troligtvis att ordnas igen inom några år.
Jordbruk Maskin & teknik

Mellersta Österbotten fick
en egen landsbygdsmässa

Arbetsdemonstrationer, en drös olika utställare, lekplats för barnen. Ollikkala-mässan i Kannus förra helgen blev lyckad och lockade under två dagar över 7.500 besökare.

Några stora nyheter presenterades inte på mässan i Kannus. Men det är inte heller syftet med en förhållandevis liten mässa, utan i stället var målet från arrangörernas sida att se om det finns en efterfråga på ett dylikt evenemang. Och det fanns det.

Enligt arrangören Keski-Pohjanmaan maaseutunäyttelyt lockade Ollikkala-mässan över 7.500 deltagare som fick ta del av det mesta, eftersom i stort sett alla stora maskinhandlare var på plats. Som till exempel NHK som hade med sig många olika maskiner. En av dem var Pöttingers fjärilsslåtter med skruv, Novacat A10.

– Den här modellen är omtyckt eftersom den inte krossar utan skruvar fodret. Det systemet gör att den är lättare att hantera och fjädringen förbättras också när den inte är så tung. Den är också skonsam vid bärgning av t.ex. blålusern. En annan fördel är att den gör otroligt fina strängar som kan balas direkt utan strängläggning, berättar Jan-Mikael Evertson, försäljare vid NHK.

Bredden på fjärilsslåttern är tio meter och det är också möjligt att öppna en baklucka som finns på maskinen. 

– Det gör att man kan lämna en matta som är bra om det är vått när vallen bärgas. När man öppnar luckan och lämnar en matta så förtorkas fodret snabbare, förklarar Evertson.

Arbetsdemonstration för vallskörd

NHK var också med i arbetsdemonstrationen för vallskörd. Så var också Elho som visade upp bland annat sin press-inplastarkombination Onliner Pro 125. En maskin med effektiv pressning och snabb och pålitlig inplastning.

Ungefär 150 utställare fanns med på mässan i Kannus och företaget KK-module från Kalajoki hade med sig svämgödselvagnen Karko LV17 för spridning av flytgödsel. Det som tillverkaren gärna lyfter fram är den låga tyngdpunkten på maskinen och stålkonstruktionen som gör den hållbar.

KK-module visade också upp grönfodermodulen PL50. Den största innovationen med den är att vagnen inte kippar fodret utan trycker ut det och det sker på den här modellen med en teleskopcylinder.

Strukturen är enkel och därmed också nästan helt servicefri. Utöver det fås gräset komprimerat och packat så att transportmängden per körning kan öka.

Mässan lockade inte enbart branschfolk. Det som gjorde stämningen trevlig var också att skol- och daghemsbarn fick besöka mässan. Enligt arrangören är det aktuellt att mässan ordnas igen inom två år.