Jordbruk Skogsbruk SLC

Medlemsförmån:
SKED 2.0 är nu
en webbaserad plattform

SKED:s målsättning är att hjälpa dig utnyttja din befintliga egendom på ett effektivare sätt. Genom att hyra ut eller hyra av någon annan, kan du höja utnyttjandegraden rejält på dina kapitalintensiva maskiner, lager och t.o.m. med på befintlig arbetskraft som någon annan kunde behöva. På detta sätt kan du skapa helt nya inkomstströmmar som stöd för din egen ekonomi.

SKED är en ny marknadsplats där man kan lista behov och utbud av resurser inom lantbruket. På plattformen hittar du behändigt de maskiner du behöver och du ser även på kartan var de finns i förhållande till din egen adress. Varje resurs har en given dagshyra, uppgifter om märke och årsmodell samt när den är tillgänglig. Om den varit uthyrd tidigare, kan du också se tidigare kunders poängsättning av maskinen. SKED är tekniskt trygg att använda och alla betalningar sker via de inhemska bankernas säkrade sidor.

Den andra generationen av SKED är nu som en webbaserad plattform som du finner på adressen www.skedglobal.com. Den fungerar i både PC och Mac samt i mobil och surfplatta. Det är gratis att använda och lista upp sina resurser i SKED. Vid en transaktion uppbär SKED en provision på 10 procent av det momsfria priset, men för SLC:s medlemmar är provisionen 9 procent.

Med SKED vill vi bryta ny mark och erbjuda lantbrukarna ett hållbarare alternativt till traditionellt ägande. På många områden har delningsekonomin redan länge utmanat invanda tankemönster. SKED representerar på motsvarande sätt ett nytänkande inom lantbruket – för riktigt allt behöver man ju inte äga själv.

I takt med ett ökande ekonomiskt tryck och låga marginaler, är det istället nödvändigt att försöka hitta nya inkomstkällor för att lätta på kostnadstrycket. Lantbrukaren Oskar Dannbäck från Kyrkslätt konstaterar: ”Att hyra är ett sätt att förbättra gårdens ekonomi. SKED är ett utmärkt verktyg för just detta”.

Målgruppen för SKED är också bredare än man kanske först tänker sig. Det finns ett stort säsongbaserat behov av lagerutrymmen för stora båtar, motorcyklar och sportbilar under vinterhalvåret. Med hjälp av SKED kan båtägaren hitta ett lagerutrymme i sin närhet eller också själv lista sitt behov som någon kan sedan kan svara på.

Nya former av service

SKED:s vision om en förenande marknadsportal har tagit emot med stort intresse bland lantbrukarna. För tillfället har vi ca 550 registrerade användare och antalet ökar stadigt. Tack vare vårt färska samarbete med Ramirent kan du via SKED-plattformen hyra över 170 Ramirent-maskiner till ett förmånligare pris. I utbudet hittar du generatorer, kompressorer, pumpar, värmare, saxliftar, ställningar osv. Du avhämtar din valda produkt från Ramirents servicepunkt närmast dig.

Från och med juni 2019 inleder SKED och det ukrainska Agrouman ett strategiskt samarbete. Agrouman har 20 års erfarenhet av att förmedla lång- och kortvariga praktikanter till västra Europa och Nordamerika. Också i Finland har Agrouman uppnått ett mycket gott rykte bland lantbrukare som använt sig av dem. Deras praktikanter har varit snabba att lära sig, flitiga och sociala arbetstagare.

Agrouman slöt ett partnerskap med SKED för att plattformen växer starkt och är en helt ny kanal som når nära 340 000 SLC- och MTK-medlemmar i Finland. För lantbrukaren är det behändigt, tryggt och snabbt veta hur och var man kan hitta praktikanter när de behövs.

SKED kommer att fungera både på finska och svenska. Den svenska språkversionen är ännu under arbete och lanseras inom kort.

Ib Sønnerstad
Utvecklingschef
www.skedglobal.com