Mangs Foto Mona Salama
Marknaden, som i år ordnas för nionde gången på lantgården i Solberg i Ingå, är känd för sin fina stämning och lockar årligen omkring 4.000-6.000 besökare. FOTO: Mona Salama
Jordbruk Landsbygdsnäringar Marknad Livet på landet

Matmarknaden på Mangs gård lockar med lokala produkter

Förberedelserna inför den traditionella matmarknaden på Mangs gård den 22 och 23 september är på slutrakan. Trots ett rekordtorrt och utmanande år för jordbrukarna har marknaden samlat omkring femtio försäljare av mat och olika hantverk.

Harriet Nordström, som är marknadsansvarig i föreningen Bo på landet rf. och berättar att intresset från producenternas sida har varit minst lika stort som under tidigare år.

– Det finns ett stort utbud på bland annat köttprodukter på marknaden just nu. Torkan innebär den värsta krisen som jordbruket har upplevt i modern tid och situationen för det finska lantbruket är allvarlig, säger Nordström.

– Det som var en kan göra för att stöda den inhemska livsmedelsproduktionen är att handla lokalt och gärna direkt av producenten, utan mellanhänder. Lokalt producerad mat är inte en självklarhet längre.

Jordbrukare Annette Sjöblom från Åkerända gård i Sannäs är en av producenterna som deltar i matmarknaden. Sjöblom berättar att det varit ett tungt år för kött- och mjölkproducenterna, men hoppas på en bra tredje skörd.

– Veteskörden blev ungefär en tredjedel av den normala, visserligen är vetet av bra kvalitet, berättar Sjöblom.

– Marknaden på Mangs gård är ett viktigt och roligt evenemang, där många små producenter har möjlighet att träffa konsumenterna och sälja sina produkter, säger Sjöblom.

Marknaden, som i år ordnas för nionde gången på lantgården i Solberg i Ingå, är känd för sin fina stämning och lockar årligen omkring 4.000-6.000 besökare. Sortimentet är stort och det finns produkter i alla kategorier såsom charkuteriprodukter, fisk, grönsaker, potatis och rotfrukter, äpplen, ost, bröd av olika slag, sylt och saft samt trädgårdsväxter, blommor och hantverk.

Här kan man också handla produkter av lite ovanligare slag som bondost, potatisgröt och råmjölk.

– Det här är en samlingsplats för både ortsborna, sommargästerna och besökare som kommer lite längre ifrån, bland annat huvudstadsregionen, summerar Nordström.

Matmarknaden på Mangs gård ordnas 22-23 september klockan 10-16 på Mangs gård, Solbergvägen 662, Solberg. Arrangör är föreningen Bo på landet rf.