Jordbruk

Marknadsombudsmannen
avstängd medan
brottsutredning pågår

Livsmedelsmarknadsombudsmannen avstängs från tjänsteutövning från och med idag, meddelar jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.

I enlighet med statstjänstemannalagen följer jord- och skogsbruksministeriet grunderna för avstängningen och fattar vid behov ett nytt beslut i ärendet om omständigheterna förändras. Jord- och skogsbruksministeriet har beslutat att stänga av livsmedelsmarknadsombudsman Olli Wikberg från tjänsteutövning medan den brottsutredning som gäller honom pågår. Avstängning från tjänsteutövning betyder att tjänsteutövningen tillfälligt avbryts.

Livsmedelsverket har lämnat in en begäran om undersökning till polisinrättningen i Helsingfors på grund av misstankar om missbruk i livsmedelsombudsmannens förfarande. Begäran om undersökning gäller livsmedelsmarknadsombudmannens förfarande i sin tjänst. Polisinrättningen i Helsingfors har inlett en förundersökning i ärendet.

I enlighet med statstjänstemannalagen följer jord- och skogsbruksministeriet grunderna för avstängningen och fattar vid behov ett nytt beslut i ärendet om omständigheterna förändras.

Enligt statstjänstemannalagen kan en tjänsteman stängas av från tjänsteutövning under tiden för åtal för brott samt därav betingade undersökningar, om dessa kan inverka på tjänstemannens förutsättningar att sköta sina uppgifter, meddelar jord- och skogsbruksministeriet i sitt pressmeddelande.