I Finland producerades år 2023 sammanlagt 282 miljoner kilo grönsaker, bär och frukter. Detta var cirka 25 miljoner kilo mindre än året innan, uppger Naturresursinstitutet.
Den totala trädgårdsodlingsarealen var 18.000 hektar, inklusive 345 hektar i växthus. Antalet trädgårdsföretag minskade till 2.880. Odlingsarealen per företag var för första gången över sju hektar. Minskningen i antalet företag hade just ingen effekt på trädgårdsodlingsarealen.
Växtsäsongen 2023 var varmare än normalt. Hettan och torkan orsakade olägenhet på odlingarna särskilt på lerjordar i södra Finland. De heta och torra förhållandena avspeglades bland annat i skördarna hos jordgubbe och trädgårdsärt.
Jordgubbsodlarna hade också svårigheter med att få arbetskraft samt med att skörden mognade på en gång. Den regniga sensommaren var svår för rotfruktsupptagningen.
Hettan medför utmaningar som är svåra att mildra genom bevattning. Däremot är det enklare att påverka skördemognaden vid tunnelodling än på friland, vilket är orsaken till att tunnlar används i allt större omfattning särskilt inom bärodling.
– År 2023 uppgick arealen av tunnelodling till hela 115 hektar. Både jordgubbe och hallon ger hektarskördar kring 30.000 kilo i tunnelodling, medan skördarna på friland är 4.000-5.000 kilo per hektar. Särskilt för hallon spelar tunnelodling en viktig roll, säger överaktuarie Anna-Kaisa Jaakkonen från Naturresursinstitutet.
Finländsk trädgårdsärt går på export
Den viktigaste statistikreformen 2023 var att redovisningen av siffrorna för trädgårdsärt delades in i kontraktsodling för industrin respektive färskproduktion.
Kontraktsodlad ärta består främst av frysta och konserverade ärter och färskproduktion är ärter som säljs färska i skida. Av den totala ärtskörden på 7,8 miljoner kilo i fjol utgjorde frysta ärter 4,6 miljoner kilo.
Sett till arealen är trädgårdsärten den vanligaste trädgårdsväxten. På 1980-talet var ärtarealen 1.500 hektar och som störst på hela 5.500 hektar år 2020. I fjol stannade odlingsarealen för trädgårdsärta under 4.000 hektar. Även arealen av ekologiskt odlad trädgårdsärta minskade markant, på grund av en reform av stödsystemet.
– Frysärter är en ljusglimt vad gäller exporten av trädgårdsprodukter, som mest exporterades cirka 2,8 miljoner kilo år 2018. Även 2023 verkar lovande, då ärtexporten enligt Tullens snabbskattning uppgick till fyra miljoner kilo under perioden från januari till november. Det viktigaste exportlandet var Italien, säger Anna-Kaisa Jaakkonen, som har tagit del av Tullens statistik.
Päron togs med i statistiken
Produktionen av äpplen, som utgör den mest odlade frukten i Finland, uppgick i fjol till cirka 7,8 miljoner kilo.
Päron upptogs för första gången som en separat i produkt i statistiken i fjol. Päron kan anses ha blivit ett etablerat inslag i trädgårdsproduktionen på Åland, där den växer på yttersta kanten av sitt utbredningsområde.
Odlingsarealen på cirka 30 hektar gav en skörd på 151.000 kilo år 2023. Päronskörden kan i bästa fall vara hela 20.000-30.000 kilo per hektar, men i fjol stannade skörden på ungefär hälften av det.
Produktionen av växthusgrönsaker har delvis återhämtat sig från svackan år 2022. Då fick den höga energipriserna, särskilt på el, odlarna att dra ner på produktionen.
År 2023 uppgick produktionen av växthusgrönsaker till 88 miljoner kilo, vilket var en minskning med drygt en miljon kilo jämfört med året innan.
Odlingen av växthusgurka gav 50 miljoner kilo, och över 60 procent av arealen odlades under minst 10 månader. Tomatskörden var 31 miljoner kilo, inklusive 5,6 miljoner kilo specialtomater. Produktionen av grönsaker i kruka var 91 miljoner krukor.