Youngfarmers1
Pontus Wärnman från Kållby siktar på att ta över föräldrarnas mjölkgård inom fem år. Forsbybon Oliver Jansson planerar i sin tur att börja serva mjölkrobotar framöver.
Jordbruk

Lönsam produktion och
hållbarhetstänk ledstjärnor
för unga mjölkproducenter

Producenter bör kunna profilera sig på olika sätt för att nå framgång på marknaden framöver. Det var ett av huvudbudskapen på evenemanget Young Farmers Meet Österbotten som riktades till yngre mjölk- och nötköttsproducenter.

Strukturomvandlingarna fortsätter i snabb takt. Antalet aktörer inom det finländska jordbruket förutspås minska med besked fram till 2032.

Det handlar om en reducering från cirka 40.000 (2024) till 26.700 gårdar under de kommande sju åren. Gårdarnas genomsnittliga markareal, som beräknas vara 85 hektar, minskar däremot inte.

Drygt hälften av landets mjölkgårdar (50 procent) och tjur- och nötproducenter (46 procent) har meddelat att de ämnar vara kvar i branschen ännu 2032. För dikoproducenternas del är siffran 39 procent.

Samtidigt väntas de kvarvarande aktörerna utöka sina produktionsvolymer i fortsättningen.

– De större gårdarna, som besitter över 100 hektar, väntas förfoga över 56 procent av den totala åkerarealen år 2032, framhöll SLC:s centralförbundsordförande Mats Nylund på evenemanget Young Farmers Meet Österbotten i Vasa i slutet av januari.

Nylund hänvisade också till att stödens genomsnittliga andel av jordbruksföretagens totala omsättning har minskat efter hand sedan början av 2000-talet – från 37-38 procent ner till 27 procent.

– I den här situationen gäller det för producenterna att i allt högre grad fokusera på vad man kan få ut på marknaden. Några centrala framgångsfaktorer är ökad kompetens och ökat kunnande på olika områden, större tonvikt på förebyggande insatser och riskhantering, mera företagsamhet samt gröna lösningar och satsningar på hållbart jordbruk, poängterar Nylund.

Youngfarmers3
Den ekologiska mjölkproducenten Johannes Stenmark från Överpurmo berättade om sin företagsverksamhet och peppade evenemangsdeltagarna.

Johannes Stenmark höll inspirerande föredrag

Den ekologiska mjölkproducenten Johannes Stenmark från Överpurmo höll ett långt och peppande föredrag inför de unga och blivande mjölk- och nötköttsproducenterna.

Då Stenmark redan i 20-årsåldern övertog sin gård efter en generationsväxling 2013 fanns det 32 mjölkkor i gårdens besättning samt 60-70 hektar odlingsmark.

Därefter har Stenmark, som inledningsvis investerade stort i ett robotförsett ladugårdsbygge, successivt gjort en rejäl utbyggnad, breddning och modernisering av sin verksamhet.

Så gott som varje år har något nybygge varit aktuellt på Stenmarks ägor. Han har också köpt upp mera odlingsmark och även gått över till moderna energialternativ som solpaneler och flis.

I början av 2025 omfattar Johannes Stenmarks produktion 125 kor och 130 hektar egen odlingsmark. Med arrenderad mark medräknad odlar han spannmål på över 200 hektar.

– Jag ämnar ombilda företaget till ett aktiebolag. Ab är för övrigt en bolagsform som rekommenderas och något som gärna kan verkställas redan innan generationsväxlingar genomförs. Detta gäller även mindre gårdar, säger Stenmark.

Genomtänkta kalkyler och miljötänkande behövs

Pontus Wärnman från Kållby är en ung jordbrukare som har siktet inställt på en karriär som mjölkproducent.

– Jag är uppväxt på en mjölkgård som drivs av föräldrarna. Verksamheten består av 80 mjölkkor samt spannmåls- och vallodling.

– Jag har varit heltidsanställd i företaget sedan 2018. Vi planerar att göra en generationsväxling inom de kommande fem åren. Under de första åren efter skiftet kan jag säkert få hjälp av föräldrarna i det vardagliga arbetet, säger Wärnman som studerar till agrolog på distans.

Wärnman är inställd på att han som mjölkproducent behöver göra en del investeringar framöver. Målet är att åstadkomma en lönsam produktion. Det behövs både goda kalkyler och modernt hållbarhetstänkande i sammanhanget, tillägger han.

– Utan det investeringsstöd som kan erhållas från NTM-centralen är det svårt att komma framåt. Tillräckliga miljösatsningar är samtidigt ett måste för att överhuvudtaget kunna beviljas stöd.

Wärnman har framtidstron i behåll i ett tidevarv som kännetecknas av tilltagande produktionskostnader, osäkert världsläge och andra större utmaningar.

– Det kommer alltid att behövas inhemsk matproduktion, slår Wärnman optimistiskt fast under LF-intervjun.

Youngfarmers2
Totalt 38 unga och blivande mjölk- och nötköttsproducenter slöt upp till Young Farmers Meet Österbotten-tillställningen i Vasa.

Hakar på jordbruket via flickvän

Oliver Jansson från Forsby är i första hand kopplad till mjölkproduktionens värld via sin flickvän vars föräldrar driver en mjölkgård. Själv kommer han inte från någon jordbruksfamilj.

– Jag siktar på att aktivt vara med i den praktiska mjölkgårdsverksamheten efter en kommande generationsväxling. Gården har 60-70 kor i den nuvarande besättningen.

– Dessutom planerar jag att börja serva mjölkrobotar framledes. Jag studerar på el- och automationslinjen vid Optima för närvarande, tillägger Jansson.

Det två dagar långa Young Farmers Meet Österbotten-evenemanget, som arrangerades av Nöt och Mjölk-projektet, Maitosuomi och andelslaget Österbottens Kött, inkluderade föredrag, workshoppar och kvällsmiddag i Vasa.

Tillställningen avrundades med några konkreta mjölk- och nötgårdsbesök i Kitinoja, Laihela och Ylistaro.