Dsc00462
När den nya avverkningssäsongen kommer igång den 2 augusti ska också åländska skogsägare får bättre betalt för sågtimret.
Skogsbruk SLC

Löften om högre priser
för åländskt virke

Efter att Ålands Skogsvårdsförening och Ålands Producentförbund hotat med virkesbojkott lovar nu de båda åländska skogsföretagen höjda virkespriser.

– Vi har ännu inget exakt beslut om storleken, men det blir en avsevärd förhöjning. Flera euro per kubikmeter för timmer, säger Ålands Skogsindustriers skogschef Oskar Qvarnström.

Under vintern och våren har priserna på sågat virke stigit med 20-30 procent och eftersom virkespriserna på Åland varit betydligt lägre än på finländska fastlandet och i Sverige har de åländska skogsägarna krävt höjda avverkningspriser.

Ålands Skogsindustriers vd Anders Mattsson säger att företaget redan i april aviserade högre inköpspriser.

– Men i stället för att i slutet på avverkningssäsongen höja priserna åt några få säljare uppmanade vi eftersläntrare som ville göra avverkningskontrakt att vänta till hösten för att få bättre betalt. Många skogsägare valde också det alternativet, förklarar Mattsson.

Löften redan i april

Han tycker att skogsbolaget tydligt har kommunicerat ut den kommande prishöjningen, som därmed borde ha varit ganska väntad för skogsägarna.

Den nya prislistan gäller från den 2 augusti, men ännu är det inte bestämt hur prishöjningarna fördelas mellan timmer, massaved och bioenergi.

Också Kennet Berndtsson som förmedlar virke till Stora Ensos anläggningar i sydöstra Finland lovar höjda priser i höst.

– Förhandlingar pågår om högre priser för sågtimmer, säger han.

I skogsvårdsföreningens och producentförbundets gemensamma brev till Ålands Skogsindustrier och Berndtssons företag SkogAx påpekas att stormen Alfrida som drabbade de åländska skogsägarna vid nyåret 2019 var en ”katastrof” som medförde vindfällen på ca 1 miljon kubikmeter.

Trots att skogsföretagen ”föredömligt” tog hand om stormvirket beräknas skogsägarnas förluster till många miljoner euro.

- Stora mängder timmer blev klassad som massaved och stora volymer massaved klassades ner till bioenergi. Dessutom drabbades skogsägarna ekonomiskt när virkesutdrivningen under blöta förhållanden medförde sönderkörda förnyelseytor och skogsbilvägar.

Välkomna ljusglimtar

Som en direkt följd av stormen Alfrida har åländska skogar ytterligare drabbats av allvarliga angrepp av granbarkborren, vilket medfört ännu fler ”ofrivilliga” avverkningsbeslut samt minskat värdet på det angripna virket.

Därför är det enligt skogsägarna välkommet med de ”ljusglimtar som vi nu skönjer gällande den starka konjunkturen på framför allt sågtimmer”.

Där hänvisas till att priset på grantimmer på fastlandet har passerat 70 euros nivån och talltimmer ligger strax under. Och Mellanskog i Sverige, som ägs av skogsägarna, höjer barrtimmerpriset för sina medlemmar ”med hela 9 euro per kubikmeter”.

– Vi har ännu inte märkt av några prishöjningar på virket på Åland trots att man höjt priset på sågad vara. Vi utgår således ifrån att våra medlemmar nu ska få konkurrenskraftiga priser för sitt virke i nivå med våra närregioner, skriver skogsvårdsföreningens ordförande Jan Salmén och verksamhetsledare Torbjörn Björkman samt ÅPF:s ordförande Birgitta Eriksson-Paulson och vd Sue Holmström.

I brevet påpekas också att organisationernas medlemmar framfört kritik om minskat timmerutbyte från framför allt förnyelseytorna samt en ökad andel vrakstock.

Avslutningsvis konstateras att ett lönsamt skogsbruk är viktigt för de flesta skogsägare, men utgående från dagens låga virkespriser är lönsamheten nu så ”diskutabel” att organisationerna inte kan rekommendera avverkningar för sina medlemmar.