Livet på landet

Liv och rörelse i mer än
tusen byar på lördag

Över tusen byar slår upp dörrarna och visar upp sin service och verksamhet den andra lördagen i juni, då två riksomfattande evenemangsdagar arrangeras: Bybutiksdagen och Öppna Byarnas dag. Omkring 1.500 besöksmål medverkar i evenemangen: byar och butiker både på landsbygden och i stadsmiljö.

I år medverkar omkring 600 byar i Öppna Byarnas dag och välkomnar besökare till program som de arrangerar i egen stil. På programmet står både talkoarbete och loppmarknader av traditionellt snitt, men också lokala specialiteter som bastu- och karaokemaraton.

Över 900 små butiker har anmält sig till Bybutiksdagen och arrangerar program eller kaffebjudning för kunderna under evenemangsdagen. Bybutikerna är välbekanta också för sommargäster och andra semesterfirare. För många bybutiker är semestertiden på sommaren årets viktigaste säsong. I sin nuvarande form arrangeras Bybutiksdagen nu för den åttonde gången.

Även om byar traditionellt upplevs som landsbygd, arrangerar också många små butiker och kvarter i städerna olika evenemang. Närservicen och närsamhället är en viktig resurs också för många stadsdelar. Evenemangsdagarna kan också vara en vitaminspruta för byarna som arrangerar den, och på många orter ordnar byaföreningarna och handelsmännen programmet tillsammans.

– Samtidigt som dagen är en möjlighet att visa upp allehanda aktiviteter i byarna föds också nya idéer till samarbete och partnerskap på många håll. Dagen ger besökarna en chans att se en by som boningsort eller fritidsställe, och samtidigt påminner den om byarnas livskraft på ett allmännare plan, berättar ordförande Petri Rinne från Finlands Byar rf.

Bybutiken ett nav för olika tjänster

Bybutikerna är en del av sitt samhälle och vill stå till tjänst på ett mångsidigt sätt. De har en viktig roll att spela också i framtiden, då vi söker nya lösningar för att trygga närservice och bomöjligheter i hela Finland.

På sommaren lockar bybutiken stugägare, turister och övriga sommargäster med sina mångahanda tjänster. Ett heltäckande butiksnät inom handeln är oersättligt när det gäller att trygga livsmedelsförsörjningen och bomöjligheterna i hela landet.

– En bybutik är ett verkligt nav för olika tjänster i sin by och har ekonomiskt och socialt en större betydelse än storleken ger anledning att tro. Antalet bybutiker har ändå minskat så pass under de senaste årtiondena att det vore dags att permanenta stödet till bybutikerna, som ska prövas i ett statligt projekt från och med hösten, konstaterar direktör Ilkka Nieminen vid Finlands Dagligvaruhandel rf.

Ofta är bybutiken inte bara en mataffär, utan också en knutpunkt för många andra tjänster som kan vara viktiga för kunderna, exempelvis paket- och läkemedelsdistribution.

– Det är viktigt att sådana tjänster förblir lättillgängliga för kunderna. Vi har alla, både byinvånarna och vi stugägare, många goda skäl att tacka ja till liv och rörelse i byarna, säger Juha Beurling-Pomoell, generalsekreterare på Konsumentförbundet.

Bybutiksdagen arrangeras av Finlands Dagligvaruhandel rf och dess medlemsföretag. Öppna Byarnas dag arrangeras i samarbete mellan Finlands Byar rf, byaföreningarna i landskapen, Leader-grupper och lokala aktörer.

Alla medverkande byar och butiker är utsatta på evenemangskartan på: www.avoimetkylat.fi/kylat-kartalla.