Benjamin Suomela Yle
Också inför presidentvalet deltar Landsbygdens Folk i Yles valkompass med egna frågor. FOTO: Benjamin Suomela/Yle
SLC

LF deltar i Yles valkompass
som öppnar 21.12

Yles valkompass öppnar på torsdag och erbjuder ett omfattande paket med frågor för att stödja väljarna inför presidentvalet 2024. Yle erbjuder även sin egen valkompass till nio mediebolag runt om i Finland. Samarbetet kring resultatservicen fortsätter också.

I år deltar Landsbygdens Folk, Åbo Underrättelser, Hufvudstadsbladet, Maaseudun Tulevaisuus, Suomen Kuvalehti, HSS Media, Apu, Nya Åland och Ålands Radio & Tv i samarbetet kring valkompassen.

Samtliga samarbetspartner får sin egen skräddarsydda valkompass med två egna påståenden. I övrigt baseras valkompassen på Yles påståenden. Valkompassen är avgiftsfri för alla deltagare.

– Det är fint att Svenska Yle kan stötta den finlandssvenska mediebranschen genom att bygga sådana tjänster som medieföretagen behöver men som är dyra att utveckla på egen hand. För Yle är det här samtidigt ett sätt att stärka demokratin. Valkompassen ökar intresset för valet och uppmuntrar folk att rösta, och ju fler som röstar, desto starkare samhälle, säger Svenska Yles ansvariga chefredaktör Johanna Törn-Mangs.

Utöver finska och svenska erbjuds valkompassen i år också på språken engelska, ryska, nordsamiska och arabiska. Frågorna i kompassen har utarbetats av arbetsgrupper bestående av Yles redaktörer som är väl insatta i politiska frågor.

– Forskning visar att valkompasser är den viktigaste källan för finländarna i deras beslut om vem de ska rösta på. Valkompassens uppdrag är att visa på skillnaderna mellan kandidaterna. Vårt främsta mål är att hjälpa varje väljare att hitta så mycket användbar och viktig information som möjligt om kandidaterna, säger Aki Kekäläinen, chef för demokrati och digitalisering vid Yle, som ansvarar för utvecklingen av valkompassen.

Utöver valkompassen har Yle precis som tidigare år öppnat upp för samarbete kring sin resultatservice. Samarbetspartner i fråga om resultatservicen den här gången är Landsbygdens Folk, Åbo Underrättelser, Östnyland, Västra Nyland, Hufvudstadsbladet, Maaseudun Tulevaisuus, Suomen Kuvalehti, HSS Media, Nya Åland och Ålands Radio & Tv.

Samtliga samarbetspartner för resultatservicen får tillgång till en inbäddning som de kan använda på sina egna webbsidor, exempelvis inuti en artikel. I inbäddningen presenteras det riksomfattande resultatet.

Yles valkompass öppnar torsdagen den 21 december. Valkompassen finns i Yle-appen samt på adressen: svenska.yle.fi/val.