Img 4791
Christian Fred plogar snö med traktorgrävaren Lännen där snöplogen monteras i frontlastaren. Med sopborsten kan gräsmattor sopas fria på stenar och skräp. Massey Ferguson-traktorn används också i entreprenaderna och jordbruket.
Maskin & teknik Landsbygdsnäringar Livet på landet

Lever för entreprenörskapet

En drivande framåtanda behövs för att bli en framgångsrik entreprenör. Det satsar 30-årige Christian Fred på med sin nystartade entreprenadfirma i Kalax i Närpes.

– Entreprenad C. Fred Ab grundades hösten 2017 för drygt ett år sedan. Firmans inriktning är i huvudsak jordbyggnad och vägunderhåll. Till vägunderhållskonceptet hör snöplogning och sopning, berättar Christian Fred.

Fred var metallarbetare i över tio år innan han blev entreprenör. Under den tiden grodde entreprenadfirman fram eftersom Christian tidigare plogade snö om vintrarna med familjens lantbrukstraktor.

Föräldrarna Susanne och Stefan Fred driver ett mindre jordbruk och växthusodling med två växthus. Numera har Susanne och Stefan också Freds Budtjänst.

– Vi fick möjligheten att överta en etablerad budtjänstfirma. Lönsamheten för växthusodlingen och jordbruket har även minskat, vilket motiverade till budtjänstfirman, berättar Susanne Fred.

Vägunderhåll och jordbyggnad

Christian Fred har en midjestyrd traktorgrävare Lännen 8600i och en lantbrukstraktor Massey Ferguson.

– Målsättningen framöver är att satsa på vägunderhåll liksom jordbyggnad. Under sommarhalvåret sopas och tvättas vägar och gator med en effektiv sopmaskin. En stockgrip finns också för att t.ex. flytta rishögar, virke och kilastenar, förevisar Fred.

– Jag är väldigt nöjd med den robusta vikbara snöplogen när jag plogar snö runtom i Närpes. Framöver vill jag satsa på sandning av vägar, gator och parkeringar. Därför finns en sandspridare på önskelistan, poängterar Fred.

Fred hyrde först maskinen i över ett år av tillverkaren Lännen. I år är det första året som Fred äger traktorgrävaren sedan den köptes.

– En del arbetsmetrar förloras när grävaggregatet vinklas neråt liksom att lyfthöjd även förloras om man skall lyfta något högt upp. Det positiva är att maskinen kan köras framifrån och bakifrån, säger Christian.

– Traktorgrävaren är värdefull ekonomiskt men smidig och mångfunktionell tack vare midjestyrningen. Jag utför de jobb som kunderna önskar få gjorda. Jag är tillmötesgående för alla typer av kunder och arbetsuppdrag, oberoende om det är privatpersoner, företag, kommuner eller t.ex. församlingar, säger Christian.

Varierande arbeten

Fred har utfört olika entreprenader som vägbyggen och grävt för en större husgrund liksom garagegrunder. Även gårdsplaner och trädgårdar har anlagts med traktorgrävaren. Den smidiga traktorgrävaren möjliggör grävarbete där det är trångt mellan hus och gårdsbyggnader.

– Det är intressant med olika entreprenader. Jag har varit på arbetsuppdrag åt min förra arbetsgivare och är även hjälpkarl åt far. Arbetena jag får varierar och är mångsidiga. I sommar skall jag pröva höglägga skog åt en skogsägare, säger Christian.

På agendan är snöplogning och snart sopning av vägar, gator och parkeringar. Målsättningarna går hand i hand med att vidareutveckla firman och att skaffa lämplig utrustning. I framtiden planerar Christian att skaffa en mindre arbetsmaskin för att kunna anlägga gårdsplaner och trädgårdar ännu smidigare.

– Det är A och O att ta vara på alla jobb man får inom vägunderhåll och jordbyggnad och sedan skaffa grejer enligt hur kunderna vill ha jobben utförda. Jag satsar aktivt på att bygga upp firman och ett fungerande koncept. Jag vill växa som entreprenör, framhåller Christian Fred.